Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ πριν το λουκέτο, αλλά και την περίοδο του «μαύρου» της ΝΕΡΙΤ

Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ πριν το λουκέτο, αλλά και την περίοδο του «μαύρου» της ΝΕΡΙΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ΕΡΑ έφυγε τότε, η ΔΡ/ΝΕΡΙΤ ήρθε (για να ξαναφύγει), η ΕΡΑ επανήλθε...

11 Ιουνίου 2018

Του Γιώργου Ζέρβα

Για δύο χρόνια, από την αποφράδα μέρα του «μαύρου» στην ΕΡΤ μέχρι την επαναφορά της δύο χρόνια μετά, υπήρξαν διάφορα ραδιόφωνα που αναπλήρωσαν -ή προσπάθησαν να αναπληρώσουν- το κενό των ραδιοφωνικών προγραμμάτων που έκλεισαν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δυόμιση μήνες περίπου μετά το λανσάρισμα της «Δημόσιας Τηλεόρασης», γνωστή ως ΔΤ και για... λίγες ώρες ΕΔΤ, το πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου του 2013 βγήκε από την Πάρνηθα και τους 95.6 του Τρίτου Προγράμματος η «Δημόσια Ραδιοφωνία».

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ήταν το μοναδικό κρατικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα που λειτουργούσε τότε, έφτασε να ακούγεται από όχι μια, όχι δύο, αλλά... 13 συχνότητες σε όλη την Αττική! Τη στιγμή που η ERTopen, το ραδιόφωνο που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εξέπεμπε με υποτυπώδες σήμα από τα Τουρκοβούνια στους 91.8 (αρχικά στους 91.6).

Εν τέλει, έπειτα από καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, στις 4 Μαίου του 2014 βγαίνει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ, ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Στον έναν χρόνο και έναν μήνα που λειτούργησε, έβγαλε στον αέρα συνολικά 5 ραδιόφωνα.

Πρώτο Πρόγραμμα (ενημερωτικό-αθλητικό)

Δεύτερο Πρόγραμμα (μουσικό ελληνικό)

Τρίτο Πρόγραμμα (κλασσική μουσική)

Kosmos (μουσικό ξένο)

ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας (περιφερειακό της Θεσσαλονίκης)

 

Συνολικά λοιπόν αυτά τα 5 ραδιόφωνα λειτούργησαν για να καλύψουν τα κενά εκείνων της ΕΡΤ. Όχι πολλά, αν κρίνουμε ότι πριν το «μαύρο» της 11/6/2013 ήταν στον αέρα... 29.

 

Πρώτο Πρόγραμμα (ενημερωτικό)

Δεύτερο Πρόγραμμα (μουσικό ελληνικό)

Τρίτο Πρόγραμμα (κλασσική μουσική)

ΕΡΑ Σπορ (αθλητικό)

Φωνή της Ελλάδας (διεθνές)

Kosmos (μουσικό ξένο)

Φιλία FM (ξενόγλωσσο)

Α' Πρόγραμμα ΕΡΤ3 (ενημερωτικό)

Β' Πρόγραμμα ΕΡΤ3 (μουσικό)

Γ' Πρόγραμμα ΕΡΤ3 (διεθνές)

ΕΡΑ Αιγαίου, ΕΡΑ Βόλου, ΕΡΑ Ζακύνθου, ΕΡΑ Ηρακλείου, ΕΡΑ Ιωαννίνων, ΕΡΑ Καβάλας, ΕΡΑ Καλαμάτας, ΕΡΑ Κέρκυρας, ΕΡΑ Κοζάνης, ΕΡΑ Κομοτηνής, ΕΡΑ Λάρισας, ΕΡΑ Ορεστιάδας, ΕΡΑ Πάτρας, ΕΡΑ Πύργου, ΕΡΑ Ρόδου, ΕΡΑ Σερρών, ΕΡΑ Τρίπολης, ΕΡΑ Φλώρινας, ΕΡΑ Χανίων

Τεράστια, επομένως, η διαφορά των υπηρεσιών που παρείχε η ΕΡΤ προ μαύρου με τη ΝΕΡΙΤ. Όχι μόνο στα ραδιόφωνα αλλά και στην τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα έντυπα. Οι περιφερειακές ΕΡΑ υπέστησαν διώξεις από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, η Ραδιοτηλεόραση δεν επανακυκλοφόρησε με την σύσταση του νέου φορέα, η ΕΤ3 συνέχισε μόνο ως web tv από τους εργαζόμενους, δορυφορικό πρόγραμμα για τους ομογενείς δεν εξέπεμψε ποτέ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.