Δυο ντοκιμαντέρ για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Δυο ντοκιμαντέρ για τον Μανόλη Αναγνωστάκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συμπληρώνονται σήμερα 13 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο Μανόλης Αναγνωστάκης (23/6/2005), ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.

23 Ιουνίου 2018

Το 2007 ο Λάκης Παπαστάθης δημιούργησε ένα επεισόδιο του «Παρασκηνίου» (το μοντάζ είναι του Σταύρου Κτόρη) με τίτλο «Μανόλης Αναγνωστάκης: Δεκαπέντε και μία κινούμενες εικόνες». Απόψε (23/6) με τη συμπλήρωση 13 χρόνων από το θάνατό του, η ΕΡΤ-2 θα το μεταδώσει στις 22.00. Ερασιτεχνικές οικογενειακές λήψεις των αρχών της δεκαετίας του ’60, πλάνα από την πολιτική του δράση, από τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτόν, από παρουσιάσεις βιβλίων του. Άγνωστες συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και απαγγελίες ποιημάτων του από τον ίδιο. «Το πιο τίμιο η μορφή του» λέει ο Καβάφης. Παραφράζοντας τον στίχο θα μπορούσε να πει κανείς «το πιο τίμιο η φυσική του παρουσία, η ζωντανή εικόνα του».

Και το Αρχείο της ΕΡΤ, όμως θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου ποιητή ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-anagnostakis-23-ioynioy-2005/ το επεισόδιο «Θεσσαλονίκη – Μανόλης Αναγνωστάκης» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η δε πόλις ελάλησεν» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η ποιητική δημιουργία του Μανόλη Αναγνωστάκη παρουσιάζει με χρώματα και εικόνες τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, και τονίζει τους ισχυρούς βιωματικούς δεσμούς του με την πόλη. Ακούγεται ο ίδιος ο ποιητής να διαβάζει ποιήματά του εναλλάξ με τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου, από τις συλλογές «Εποχές», «Εποχές 2», «Η Συνέχεια», «Η Συνέχεια 3» και «Στόχος». Καθώς ανιχνεύεται η σχέση των στίχων με το χώρο και το τοπίο, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής κοσμεί τις λέξεις και τις φράσεις του Μανόλη Αναγνωστάκη με εικόνες, πλάνα και φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.