Ενα στάδιο, μία χώρα, μία ζωή… Τσιτσάνης

Ενα στάδιο, μία χώρα, μία ζωή… Τσιτσάνης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ηταν σίγουρα η καλύτερη μουσική βραδιά του καλοκαιριού. Τουλάχιστον για όσους μεγαλώσαμε με τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη κι ας μην ανήκουμε πλέον στους ιδιαίτερα… μυημένους των συναυλιών.

05 Ιουλίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Όσοι πάντως βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Παναθηναϊκό Στάδιο για το «Παίξε Τσιτσάνη μου…» συμμετείχαν σαφέστατα σε μια… ιστορική στιγμή όπως παρατήρησε σε ανύποπτο χρόνο και ο αφηγητής της βραδιάς Γρηγόρης Βαλτινός. Μια νύχτα… μαγική, κάτω από τον Αττικό ουρανό και με φόντο μακρινό την Ακρόπολη

Κι όταν ακούστηκαν οι πρώτες πενιές, από τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι - ύμνος που έγραψε στο δικό του μαγαζί, το περίφημο «Ουζερί Τσιτσάνης» που είχε την περίοδο της Κατοχής και λίγο μετά (1942-1946) στη Θεσσαλονίκη, το Καλλιμάρμαρο θύμισε άλλες εποχές. Οι φωνές των δεκάδων ερμηνευτών που συμμετείχαν στο live, ενώθηκαν απόλυτα μ’ εκείνες των περισσότερων ίσως από 35 χιλιάδων θεατών που βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να σιγοτραγουδούν κομμάτια του αξέχαστου Βασίλη Τσιτσάνη.

Στο Στάδιο βρέθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά ήταν εξαιρετικό ότι νέα παιδιά, 20ρηδες και 30ρηδες που δεν πρόλαβαν τον Βασίλη Τσιτσάνη (πέθανε το 1984, από καρκίνο, στο Λονδίνο) να τραγουδούν και να χορεύουν με τα κομμάτια του. Τραγούδια που γράφτηκαν πριν από 50 -και βάλε- χρόνια να συγκινούν νέα παιδιά γιατί διαφορετικά ούτε να τραγουδήσεις γίνεται ούτε να το ρίξεις στο ζεϊμπέικο και το χασαποσέρβικο. Κι άκουγες δίπλα συζητήσεις «τι απίθανα τραγούδια έγραψε ο άνθρωπος», «δε χορταίνεις να τα ακούς», «μα κι αυτό δικό του είναι…».

Γιατί ο Τσιτσάνης δεν υπήρξε απλά από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Άλλαξε την πορεία του. Χάραξε άλλους δρόμους. Έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από το… περιθώριο και κατάφερε να το εντάξει σε μια διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα.. Δεν υπήρξε απλά ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, αλλά ο… αναμορφωτής του λαϊκού μας τραγουδιού. Άλλαξε το ύφος ακόμα και στο παίξιμο, πρόσθεσε όργανα, δεύτερες και τρίτες φωνές και με τις καινοτομίες του έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από τις στενές παραδοσιακές φόρμες.

Το «Όλοι μαζί μπορούμε» και ο «Μελωδία FM» διοργάνωσαν μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά. Ήταν μια παραγωγή άρτια με τον Γιώργο Νταλάρα στην καλλιτεχνική επιμέλεια και με την υπογραφή στη σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Τη συναυλία προλόγισε ο Διονύσης Σαββόπουλος παρέα με τη Σία Κοσιώνη ενώ τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ερμήνευσαν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Ρίζου, Μαρίνα Σάττι και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Στόχος του «Παίξε Τσιτσάνη μου…» ήταν η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα μετατραπούν σε τρόφιμα για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη…

(Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Μελωδία 99.2 στο facebook και το skai.gr)