Βόλτα στη Δήλο παρέα με τον Γιώργο Χωραφά

Βόλτα στη Δήλο παρέα με τον Γιώργο Χωραφά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια διαφορετική ματιά στο νησί που... στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο μας καλεί να ρίξουμε ο Γιώργος Χωραφάς.

05 Ιουλίου 2018

Αυτήν την Κυριακή (8/7), η ΕΡΤ-2, στις 11.00 το πρωί μεταδίδει ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δήλος 2015» (Delos 2015). Πρόκειται για μια παραγωγή διάρκειας 23 λεπτών σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα ο οποίος συνυπογράφει και το μοντάζ μαζί με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, σενάριο των Αλέκας Δήμου και Κώστα Καράβολα και πρωτότυπη μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

 

Ξεναγός στο ιερό νησί της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και αφηγητής του ντοκιμαντέρ, ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς. Μια ταινία για τη Δήλο, το νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σ’ αυτό το φως, ο Απόλλων, που για χάρη του ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τα πιο μεγάλα ιερά, με λαμπρότερο καταμεσής στο Αιγαίο τη Δήλο. Τη μικρή νησίδα, που παραδομένη στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου. Εκεί όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν τον Απόλλωνα και τη δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν.

Σύμφωνα με τους συντελεστές του «Δήλος 2015», δεν πρόκειται για ένα «αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της Δήλου. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό φως της, για το αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα. Κι ακόμη, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως το κέντρο της ύπαρξής του. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο νησί σε Δήλο.»

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και η ηχοληψία του Θοδωρή Μέλη.