Μίζεροι άνθρωποι, αλλά…

Μίζεροι άνθρωποι, αλλά…
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συννεφιάζει πάλι, έρχονται ξανά… καταιγίδες. Μουντάδα παντού, που μοιάζει συχνά με όσα συμβαίνουν γύρω μας…

08 Ιουλίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Παρακολουθώντας τηλεόραση, ακούγοντας ραδιόφωνο και διαβάζοντας εφημερίδες το Σαββατοκύριακο μπορείς να κάνεις ορισμένες διαπιστώσεις. Για… πολλοστή φορά είναι αλήθεια, αλλά κατά πως φαίνεται τα πράγματα δεν αλλάζουν, οι… κακές μας συνήθειες παραμένουν. Άλλωστε όπως λέει και η λαϊκή παροιμία «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι…»

Η δημοσιογραφική εργασία έχει κι αυτή τις ιδιαιτερότητές της. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια τη κρίσης κυρίως, φαίνεται να φούντωσαν για τα καλά οι αντιπάθειες, οι… έριδες μεταξύ δημοσιογράφων. Κάποιοι έχουν… μεταμορφωθεί σε αυτόκλητους υπερασπιστές κομμάτων ή και συγκεκριμένων πολιτικών. Συχνά μοιάζει να απαντούν σε άλλους σχεδόν… εξ’ ονόματός τους. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που μονίμως ασχολούνται με το τι γράφουν οι άλλοι. Ή και με το τι… δεν γράφουν. Σχολιάζουν σχεδόν τα πάντα αρνητικά, μοιάζει να νιώθουν ο… περιούσιος λαός της Δημοσιογραφίας. Κι έπειτα από αυτούς το... χάος! Φτάνουν να μετατρέπονται σε… εισαγγελείς. Υπάρχουν και άλλοι που φτάνουν στο σημείο να προτρέπουν εισαγγελείς να κινηθούν εναντίον άλλων συναδέλφων.

Ορισμένοι έχεις την αίσθηση ότι αν κάποια στιγμή δεν έβρισκαν κάτι για κάποιον να σχολιάσουν αρνητικά, να καταγγείλουν, να… χλευάσουν, θα μπορούσαν να διαφωνήσουν ακόμα και με την άποψή τους, Να καταγγείλουν τον… εαυτό τους!

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές είσαι υποχρεωμένος να ασχοληθείς με δημοσιεύματα άλλων, είτε γιατί είναι ανακριβή, είτε γιατί καταγράφουν τη μισή πραγματικότητα, είτε γιατί τα στοιχεία ου δείχνουν άλλες προεκτάσεις κ.α. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας, η καθημερινότητα, η μόνιμη ενασχόληση. Αυτή η… μιζέρια που εκπέμπουν τα τελευταία χρόνια κάποιοι δημοσιογράφοι και ορισμένα ΜΜΕ δεν υποφέρεται. Είναι κουραστική. Δείχνει ανεπάρκεια. Υπάρχει στο κάτω κάτω πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος.

Και σε κάθε περίπτωση πάντως ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να μετατρέπεται σε… γραφείο Τύπου συγκεκριμένων πολιτικών, κομμάτων ή οργανισμών…