Και δυο ελληνικές ταινίες στο νόμο χρηματοδότησης οπτικακουστικών έργων

Και δυο ελληνικές ταινίες στο νόμο χρηματοδότησης οπτικακουστικών έργων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μετά την ξένη σειρά «Eden», γαλλογερμανικής παραγωγής, «πράσινο φως» δόθηκε και για δύο ταινίες ελληνικής παραγωγής.

17 Ιουλίου 2018

Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ενέκρινε την ένταξή τους στο επενδυτικό κίνητρο του νόμου 4487/2017, περί ενίσχυσης οπτικοακουστικών παραγωγών.

Πρόκειται για την ταινία μυθοπλασίας «Το νησί της φωτιάς», η πλοκή της οποίας εκτυλίσσεται στο Αιγαίο και αναδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων μετά από έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας βραχονησίδας σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα. Η παραγωγική διαδικασία του έργου θα λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα με το σύνολο της προεργασίας αλλά και της μετα-παραγωγικής διαδικασίας να είναι προγραμματισμένα για να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της «κόπιας» θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2018.

Στο επενδυτικό κίνητρο εντάχθηκε και η ταινία «Echoes of the Past». Πρόκειται για μια τρίγλωσση (Αγγλικά, Ελληνικά και Γερμανικά) κινηματογραφική παραγωγή που πραγματεύεται ένα από τα πιο επίκαιρα νομικά και ηθικά ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας: τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαδραματίζεται στο σήμερα, αλλά εξιστορεί την περίφημη Σφαγή των Καλαβρύτων (1943) με τη βοήθεια αναδρομών στο παρελθόν. Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν σε Σοποτό, Λιβάρτζι, Χάρμαινα, Άμφισσα, Λαύριο, Αττική κ.ά.

Με το Ν.4487/2017, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δημιουργήσει πλαίσιο κινήτρων, όπως η επιδότηση -κατά 25%- των επιλέξιμων δαπανών, για την προσέλκυση ξένων παραγωγών και την τόνωση του εγχώριου κλάδου παραγωγής. Για το σκοπό αυτό, έχουν δεσμευτεί δημόσιοι πόροι 75 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, ποσό που μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ ως το 2022. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκτός από την προβολή της χώρας, αναμένεται να επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία της Ελλάδας (δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνωση οπτικοακουστικού κλάδου, τουριστική προβολή, κ.ά.).