Η κατάχρηση της επανάληψης δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως...

Η κατάχρηση της επανάληψης δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποια πρόσωπα τα βλέπουμε τόσο συχνά από τα ίδια κανάλια στις ίδιες ή και σε διαφορετικές εκπομπές που αναρωτιέται κανείς σε τι αποσκοπεί η συχνότητα εμφάνισής τους…

19 Ιουλίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Και καθώς μπαίνουμε σε μια χρονιά που είναι εκλογική και μάλιστα με αρετές αναμετρήσεις το φαινόμενο θα ενταθεί. Παρακολουθώντας πρωινές, μεσημεριανές ενημερωτικές εκπομπές αλλά και δελτία ειδήσεων είναι εύκολο να διαπιστώσεις ότι συχνά τα ίδια πρόσωπα τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημοσιογράφοι επιλέγουν συγκεκριμένα πρόσωπα, από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο, να φιλοξενήσουν σε εκπομπές τους. Συνήθως καλούν όσες και όσους κάνουν με ευκολία… θόρυβο, είτε βρίσκονται με άλλους στο πάνελ είτε μόνοι τους. Προσφέρουν δηλαδή αυτό που αναζητούν όλοι στις εκπομπές τους, κάποιον που θα «πετάξει» τις κατάλληλες ατάκες, ανεξαρτήτως ουσίας, που θα προκαλέσει, που θα δημιουργήσει συζήτηση γύρω από τα όσα θα πει. Κάποια πρόσωπα είναι... εξοικειωμένα με αυτό. Πρόσωπα συγκεκριμένα που ανακυκλώνονται διαρκώς και με απίθανη συχνότητα από τις ίδιες ή και διαφορετικές εκπομπές του ίδιου καναλιού.

Πρόκειται και για επιλογές που θεωρούνται… εύκολες να εξασφαλιστούν και καλύπτουν σχεδόν όποια συζήτηση κι αν χρειαστεί να γίνει. Από την άλλη υπάρχουν πρόσωπα που… βολεύουν με τις θέσεις τους καθώς εκφράζουν συχνά και τις απόψεις του καναλάρχη ή και του... εκπομπάρχη. Υπάρχουν επίσης πολιτικοί και δημοσιογράφοι που εμφανίζονται σε… δίδυμα και τρίδυμα πάντα τα ίδια. Άλλοτε επειδή επικοινωνιολόγοι έχουν... πείσει ότι με αυτόν τον τρόπο απευθύνονται καλύτερα καθένας στο κοινό του, στους ψηφοφόρους του. Και άλλοτε διότι κάποιες εμφανίσεις καθιέρωσαν αυτά τα… σχήματα και πλέον επαναλαμβάνονται. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε δημοσιογράφους που έχουν συνεργασίες με συγκεκριμένα κανάλια αν και συχνά κάποιες προήλθαν από παρόμοιες καταστάσεις.

Υπάρχουν όμως και κάποια πρόσωπα που η επανάληψη της εμφάνισής τους είναι τόσο συχνή που δημιουργεί αν μη τι άλλο… εύλογες απορίες. Όταν κάποιος εμφανίζεται κάθε πέντε, επτά ή δέκα μέρες στο ίδιο μέσο, στην ίδια ή άλλη εκπομπή όπως και να το κάνουμε... κάτι δεν πάει καλά. Οι εμφανίσεις ορισμένων μοιάζουν πλέον με... χαπάκι που δίδεται κατ' εντολήν... ιατρού.

Γενικά πάντως σπανίως υπάρχει κάτι ουσιαστικό από τέτοιες παρουσίες αλλά παρόλα αυτά επαναλαμβάνονται εξαιρετικά συχνά. Και υπάρχουν βουλευτές που οι εμφανίσεις τους δεν… χλωμιάζουν ακόμα και όταν φεύγουν (ή… τους φεύγουν) από τα κόμματά τους. Και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους.

Είτε λοιπόν ορισμένοι δεν κάνουν και τόσο… καλά τη δουλειά τους, δεν το ψάχνουν λίγο παραπάνω, επαναπαύονται στις ευκολίες τους, είτε… επιχειρούν να επιβάλλουν κάποια πρόσωπα στην πολιτική σκηνή και όχι μόνο. Να επιβάλλουν κάποιες απόψεις, κάποιες θέσεις, να διαμορφώσουν το σκηνικό που επιθυμούν. Εν προκειμένω δηλαδή η κατάχρηση της επανάληψης δεν είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως αλλά... επιβολή!

Βέβαια επειδή μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να υπενθυμίσει στα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια εθνικής εμβέλειας αλλά και στα περιφερειακά ότι πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Έστω και για τα μάτια...