Στήλες - Σωτήρης Μανιάτης

Αδιάβαστοι ή… αμετανόητοι;

20 Ιουλίου 2018

Ορισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν τι από τα δύο ισχύει για την περίπτωσή τους…

Του Σωτήρη Μανιάτη

Για άλλη μια φορά άκουσα βουλευτή της ΝΔ, τον Χρίστο Δήμα, στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ να επιχειρεί να συγκρίνει πόσους εργαζόμενους έχει το κανάλι του Φαλήρου με τους 2.500 που εργάζονται στην ΕΡΤ! Κι έπειτα άρχισε να λέει ότι πρέπει να ισχύουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πάει λέγοντας. Αν έμενε στο δεύτερο θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση καθώς και προφανώς χρειάζεται ένας άλλος τρόπος λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Όταν όμως ανήκεις στο κόμμα που έβαλε «λουκέτο» και έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ πρέπει αν μη τι άλλο να είσαι… λιγάκι πιο προσεκτικός σε αυτά που υποστηρίζεις. Η ΕΡΤ λοιπόν δεν είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι αλλά ένας ολόκληρος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Διαθέτει τρία κανάλια, ένα HD, την ΕΡΤ World, 28 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έναν ιστότοπο, δύο πολυπλέκτες, ένα περιοδικό, ένα οπτικοακουστικό Αρχείο, μία υβριδική υπηρεσία, μία χορωδία, δύο ορχήστρες και πάει λέγοντας… Συνεπώς, ανεξάρτητα με το αν συμφωνείς ή όχι με όλες αυτές τις λειτουργίες, δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοιες καταστάσεις.

Το αν πρέπει να έχει όλες αυτές τις λειτουργίες είναι πράγματι μια συζήτηση που θα έπρεπε να έχει γίνει και να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξή της. Κάτι που δυστυχώς δεν υφίσταται τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της. Αν πρέπει για παράδειγμα να διαθέτει τόσα περιφερειακά ραδιόφωνα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να συζητηθεί. Τι θα κάνουν όμως όχι μόνο ο κ. Δήμας αλλά και πολλοί άλλοι βουλευτές σχεδόν απ' όλα τα κόμματα όταν επιχειρηθεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση; Το πιο πιθανόν είναι να γίνει αυτό που συνέβη και τις προηγούμενες φορές. Δεν θα θέλει κανείς να δημιουργηθεί θέμα στην περιφέρειά του. Θα ζητούν να παραμείνουν οι ραδιοφωνικές λειτουργίες ως έχουν. Υπουργοί κυβερνήσεων σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και επιχείρησαν να κάνουν ένα τέτοιο μάζεμα εξομολογούνταν λίγο αργότερα ότι δέχτηκαν απίστευτες αντιδράσεις και πιέσεις από βουλευτές της περιφέρειας όλων των κομμάτων.

Όταν λοιπόν έχει έτσι η κατάσταση η ευκολία συγκρίσεων τύπου «πόσους εργαζόμενους έχει η ΕΡΤ και πόσους τα ιδιωτικά κανάλια» δείχνει δύο πράγματα: ‘Η ότι υπάρχει άγνοια του θέματος και απλά αμολάμε στον αέρα ό,τι μπορεί να… χαϊδέψει ίσως τα αυτιά των ψηφοφόρων μας είτε ότι ορισμένοι δυστυχώς παραμένουν… αμετανόητοι. Διαλέγετε και παίρνετε…  

Στην ίδια κατηγορία