Η ΕΙΤΗΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για την τραγωδία και χαρακτηρίζει ανοίκεια τη στοχοποίηση καναλιών

Η ΕΙΤΗΣΕΕ εκφράζει τη θλίψη της για την τραγωδία και χαρακτηρίζει ανοίκεια τη στοχοποίηση καναλιών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με μια αναλυτική ανακοίνωση η Ένωση των ιδιοκτητών των καναλιών εθνικής εμβέλειας εκφράζει τη θλίψη της για την ανείπωτη τραγωδία και τα θύματα από τις πυρκαγιές στη Δυτική και ανατολική Αττική.

27 Ιουλίου 2018

Παράλληλα χαρακτηρίζει ανοίκεια την όποια στοχοποίηση καναλιών απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κύριο μέλημα δημοσιογράφων και τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι η παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης με σεβασμό στην οδύνη των πληγέντων συνανθρώπων μας. Γι αυτό και όπως τονίζεται «θεωρούμε ανοίκεια την όποια στοχοποίηση των τηλεοπτικών σταθμών από όπου και αν προέρχεται. Άλλωστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν κάνουν πολιτική, αλλά παρέχουν το πλαίσιο για την ενημέρωση του κοινού».

Σημειώνει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών συναισθανόμενοι την κρισιμότητα του ρόλου τους «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, αντικειμενικά, ψύχραιμα και με αμεσότητα. Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν ειδησεογραφικά με επαγγελματισμό αλλά και με ανθρώπινη συναισθηματική φόρτιση τα τραγικά γεγονότα που προκλήθηκαν από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στη Δυτική και την Ανατολική Αττική.

Ενεργώντας με ευθύνη, από την πρώτη ώρα της φωτιάς, τη Δευτέρα 23/7 το απόγευμα, πριν ακόμα και από την υπόδειξη του Ε.Σ.Ρ. της Τρίτης 24/7, οι συντονιστές δημοσιογράφοι, οι ρεπόρτερ και τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης χειρίστηκαν τα γεγονότα ως εξής:

*Επικέντρωσαν την προσοχή τους στη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων που εκτυλίσσονταν

*Ενεργούν συνεχώς με στόχο τη δημοσιογραφική ανάδειξη των γεγονότων, προσπαθώντας αυτή να είναι χρήσιμη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια ανεύρεσης των αγνοούμενων

*Εστίασαν στην ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού δίχως να δημιουργήσουν το πλαίσιο για πολωτικές πολιτικές αντιπαραθέσεις

*Βοήθησαν τα μέγιστα στην διάδοση του αυθόρμητου κινήματος αλληλεγγύης οργανώσεων και πολιτών προς βοήθεια και συμπαράσταση στους πληγέντες

*Συνέδραμαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να παρακωλύουν, τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών στην εστία της φωτιάς και των διασωστών σε ξηρά και θάλασσα

*Απέφυγαν τη μετάδοση εικόνων άτυχων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, παρόλο που καταγράφηκαν πολλές τέτοιες, ενώ απέφυγαν να οπτικοποιήσουν ή να πάρουν δηλώσεις από ανθρώπους σε κατάσταση οδύνης ή που απλά δεν το επιθυμούσαν».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια θα συνεχίσουν να επιτελούν με την ίδια ευθύνη το ενημερωτικό καθήκον που έχουν αναλάβει. «Οι σκέψεις μας παραμένουν στα θύματα αυτής της καταστροφής και στους συμπολίτες μας που πενθούν ή αγωνιούν για τους αγαπημένους τους.»