Τα ραδιόφωνα που λένε μόνο τον... καιρό όλη τη μέρα

Τα ραδιόφωνα που λένε μόνο τον... καιρό όλη τη μέρα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον «μαγικό» κόσμο των βραχέων κυμάτων και των VHF, εκτός από μουσικά και ενημερωτικά ραδιόφωνα υπάρχουν και τα «VOLMET», όπως λέγονται επισήμως.

05 Αυγούστου 2018

Ο σκοπός αυτών των σταθμών είναι η ενημέρωση κάθε εναέριου μέσου, τόσο της πολιτικής αεροπορίας όσο και των στρατιωτικών αεροσκαφών, για τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή από όπου εκπέμπει το κάθε VOLMET. Παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τη θερμοκρασία, τους ανέμους, την ορατότητα, την ατμοσφαιρική πίεση, τη νέφωση κ.ά., και αποτελούν υπηρεσίες είτε αεροδρομίων είτε του στρατού.

Συνήθως εκπέμπουν στα βραχέα κύματα, κάποιοι εξ αυτών βγαίνουν και στα VHF (πάνω από 100.000 kHz), υπό προυποθέσεις δηλαδή είναι ακροάσιμοι από αναλογικούς ραδιοφωνικούς δέκτες. Κάποιοι εξ αυτών λειτουργούν μόνο για λίγη ώρα, ενώ άλλοι όλο το 24ωρο, είτε με live εκφωνήσεις είτε με αυτοματοποιημένα συστήματα που ανανεώνονται διαρκώς. Η εμβέλειά τους καλύπτει τουλάχιστον μια ολόκληρη ήπειρο την ημέρα, ενώ τα βράδια ακούγονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Τέτοια ραδιόφωνα VOLMET έχουν πολλές χώρες και περιοχές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Τουρκία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Εσθονία, η Ταϋλάνδη κ.ά.

Το VOLMET της Βρετανικής RAF

Το VOLMET της Ταϋλάνδης, στην Μπανγκόκ

To «Shannon Volmet» της Ιρλανδίας

Το VOLMET του αεροδρομίου του Ταλίν της Εσθονίας

Ένα από τα VOLMET της Ρωσίας, στο Ροστόφ