Της… επανάληψης στα κανάλια και λόγω οικονομίας

Της… επανάληψης στα κανάλια και λόγω οικονομίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα κανονικά προγράμματα των καναλιών εθνικής εμβέλειας μια ματιά στις παραγωγές που μας σερβίρουν καλοκαιριάτικα είναι αποκαλυπτική…

30 Αυγούστου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Παλαιότερα βέβαια, ακόμα και την περίοδο των λεγόμενων «παχιών αγελάδων», με τα διαφημιστικά έσοδα της μικρής οθόνης να ξεπερνούν ακόμα και τα 650 εκατ. ευρώ ετησίως (τώρα με δυσκολία αγγίζουν τα 220-240 εκατ. ευρώ) και πάλι τα κανάλια το καλοκαίρι μας τρέλαιναν στις επαναλήψεις. Και μάλιστα την περασμένη δεκαετία η λεγόμενη βασική σεζόν τέλειωνε σχετικά νωρίς, στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ πλέον τα περισσότερα κανάλια… τραβάνε περισσότερο το πρόγραμμά τους.

Καθώς μάλιστα ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπαίνουμε σε μια περίοδο που… επαναπροσδιορίζεται το τηλεοπτικό τοπίο τα περισσότερα κανάλια «ξεχειλώνουν» τα προγράμματά τους ενώ ρίχνουν ακόμα και προς το τέλος της άνοιξης ή και αρχές καλοκαιριού και κάποιες νέες παραγωγές. Με τις επαναλήψεις προφανώς τα στελέχη των καναλιών κάνουν οικονομία γνωρίζοντας και ότι αρκετό τηλεοπτικό κοινό ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού χάνεται. Στην περίοδο των διακοπών η τηλεθέαση πέφτει αρκετά ενώ μειώνονται και τα διαφημιστικά οπότε κι αυτοί κάνουν… κράττει μηχανές. Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα προγράμματα των καναλιών εθνικής εμβέλειας φαίνεται ότι μεταδίδουν συνολικά ημερησίως περισσότερες από 90 ώρες επαναλήψεων.

Εξαιρώντας το MEGA, το οποίο μεταδίδει εδώ και μήνες μόνο επαναλήψεις επιτυχημένων σειρών και άλλων προγραμμάτων του, καθώς το έχουν εγκαταλείψει οι μεγαλομέτοχοί του και δυστυχώς κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους του καναλιού να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μια διετία, τις περισσότερες ώρες επαναλήψεων τις εντοπίζουμε στα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Συνολικά μεταδίδουν περίπου 37 ώρες επαναλήψεις καθημερινά με την ΕΡΤ-1 να έχει τις λιγότερες (σχεδόν επτά) καθώς πλέον έχουν ξεκινήσει στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης οι απευθείας ενημερωτικές εκπομπές. Σε ΕΡΤ-2 και σε ΕΡΤ-3 φαίνεται να μεταδίδονται σχεδόν ίδιες ώρες επαναλήψεων, δηλαδή περίπου 15 ώρες σε κάθε κανάλι καθημερινά.

Ακολουθεί ο ΑΝΤ-1, ο οποίος διαθέτει στο πρόγραμμά του περίπου 13 ώρες επαναλήψεων και έπεται ο ALPHA με σχεδόν 10 ώρες. Ο ΣΚΑΪ φαίνεται να μεταδίδει οκτώ ώρες επαναλήψεις με το STAR να έπεται με επτά ώρες ενώ το E TV τρεις. Κάτι παραπάνω από 12 ώρες επαναλήψεις μεταδίδει και το Μακεδονία TV, το οποίο προβάλλει μεταξύ άλλων παλαιότερες παραγωγές του ΑΝΤ-1. Βέβαια το συγκεκριμένο κανάλι δεν ανήκει πλέον στα γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα καθώς έχει δηλώσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ότι λειτουργεί ως θεματικό, χωρίς ενημέρωση, αλλά παραμένει εθνικής εμβέλειας και προφανώς θα διεκδικήσει προσεχώς άδεια θεματικού τηλεοπτικού σταθμού. Καθώς όμως εκπέμπει πανελλαδικά καταγράφουμε τις επαναλήψεις που μεταδίδει και αυτό.

Καθώς μπαίνουμε βέβαια στο φθινόπωρο τα στελέχη των καναλιών θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τα νέα τους προγράμματα. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα επιχειρήσει να επανέλθει ο ΑΝΤ-1 που τη σεζόν που πέρασε καταποντίστηκε. Τι θα παρουσιάσουν ΣΚΑΪ και ALPHA, που είναι οι πλέον κερδισμένοι της σεζόν που έφυγε. Πως θα συνεχίσει το STAR αλλά και τι περιεχόμενο θα παρουσιάσει το νέο ETV που είναι ο άγνωστος «Χ» της νέας τηλεοπτικής περιόδου σεζόν αλλά και τι θα γίνει επιτέλους με το MEGA καθώς αναμένεται η νέα αδειοδότηση χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν θα αφορά στα θεματικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ή τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.