Θα έχει εξαιρετικό... ενδιαφέρον αυτή η τηλεοπτική σεζόν

Θα έχει εξαιρετικό... ενδιαφέρον αυτή η τηλεοπτική σεζόν
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χρειάστηκε λοιπόν να περάσουν σχεδόν 30 χρόνια για να δοθούν επιτέλους οι περιβόητες τηλεοτπικές άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας...

06 Σεπτεμβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Και τι θα αλλάξει; ρωτάνε ορισμένοι. Κάποια πράγματα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι θα αλλάξουν. Από εδώ και πέρα πέντε καναλάρχες: Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ), Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA), Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ-1), Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR) και Ιβάν Σαββιδης (E TV) θα κάνουν "παιχνίδι" στη μικρή μας οθόνη για μια δεκαετία. Εκτός κι αν υπάρξουν απρόοπτα, δεν τηρηθούν όροι και προϋποθέσεις, δεν καταβληθούν προβλεπόμενες δόσεις, δεν τηρηθεί το προβλεπόμενο προσωπικό... Κάθως κάτι τέτοιο σύμφωνα με τις νομοθετικές προβλέψεις θα οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας και στην επαναπροκήρυξή της.

Για την ώρα βέβαια κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται και οι συγκεκριμένοι πέντε καναλάρχες ετησίως θα καταβάλλουν στα κρατικά ταμεία τον Γενάρη κάθε χρονιάς 3,5 εκατ. ευρώ (τα πρώτα θα καταβληθούν έως τις 20 αυτού του Σεπτέμβρη). Κι αυτά πέραν των φόρων των τηλεοπτικών τους επιχειρήσεων, το φόρο τηλεοπτικης διαφήμισης (5%) και πάει λέγοντας.

Αυτοί οι πέντε θα διεκδικούν μερίδιο από την τηλεθέαση και βέβαια από τη συνολική διαφημιστική πίτα η οποία φαίνεται να βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία αγγίζοντας τα 220-240 εκατ. ευρώ. Και μένει να δούμε πως θα μοιραστεί κι αν θα επαρκεί για να είναι αυτά τα καναλια βιώσιμα. Θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μισθωτούς κατ' ελάχιστον 400 εργαζόμενους, να αποδίδουν τα ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, να διαθέτουν πλήρες πρόγραμμα με ελληνικές και ευρωπαϊκές παραγωγές σύμφωνα με τις προβλέψεις κ.α.

Και τώρα πλέον το ΕΣΡ θα επανέλθει σε πιο κανονική λετουργία, ελέγχοντας πιο αυστηρά όπως τόνισε χθες και ο Ροδόλφος Μορώνης (αντιπρόεδρος της ανεξέρτητης Αρχής) τις παρεκτροπές των καναλιών ειδικά με διάφορες παραγωγές ή τις υπερβάσεις στο διαφημιστικό χρόνο κ.α. Και αυτό θα γίνεται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι αφού έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή ή κανά... δυο χρόνια αργότερα. Κάπως έτσι ίσως και να... αυτοσυγκρατούνται και τα στελέχη ορισμένων καναλιών και σταματήσουν τις... υπερβολικές αν μη τι άλλο επιλογές «κλειδαρότρυπας». Ο ανταγωνισμός είναι ήδη εμφανές ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρός σε μια μικρή σχετικά αγορά.

Και αυτή η σεζόν θα είναι... οριακή. Θα δώσει ένα πρώτο στίγμα σε ένα ουσιαστικά νέο τηλεοπτικό τοπίο. Είναι πολύ πιθανόν μέσα στη σεζόν να γίνουν σημαντικές αναδιαρθρώσεις σε προγράμματα και προσωπικό καθώς τα στελέχη των καναλιών βλέποντας τον ανταγωνισμό θα επιχειρήσουν διορθωτικές κινήσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ο σχετικά... άγνωστος παράγοντας. Ο μοναδικός νέος παίκτης στην τηλεόραση. Ο Ιβάν Σαββίδης που με το E TV και μια σειρά έμπειρων στελεχών σε ενημέρωση και ψυχαγωγία φαίνεται ότι θέλει να μπει δυνατά στη νέα τηλεοπτική σεζόν επιχειρώντας να δώσει όχι μόνο στίγμα αλλά να καταλάβει και το δικό του χώρο, να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο που θα κάνει το κανάλι υπολογίσιμο.

Όλα αυτά μένει να αποδειχτούν και η «μάχη» αναμένεται να ενταθεί για τα καλά από την επόμενη εβδομάδα καθώς σχεδόν όλα τα κανάλια θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν το κύριο πλέον μενού των προγραμμάτων τους. Ίδωμεν...