Μια «Έκτακτη Έκδοση» για τη Λιλή Ζωγράφου...

Μια «Έκτακτη Έκδοση» για τη Λιλή Ζωγράφου...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 2 Οκτωβρίου 1998 «έφευγε» από κοντά μας η δημιουργός των έργων «Οι Εβραίοι κάποτε» (1966), «Επάγγελμα: Πόρνη» (1978), «Η Συβαρίτισσα» (1987), «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994).

02 Οκτωβρίου 2018

Το τελευταίο διασκευάστηκε και προβλήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση το 1997. Με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό της, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της και σε αυτή τη διεύθυνση απόσπασμα από την εκπομπή «Έκτακτη έκδοση».

Πρόκειται για ενημερωτική εκπομπή που αναφέρεται σε θέματα πολιτισμού και η οποία άρχισε να προβάλλεται το 1990 από την ΕΤ 1 με τη Δήμητρα Γκουντούνα στην επιμέλεια της εκπομπής και τους Κώστας Κωβαίο, Δημήτρη Δεληολάνη, Πωλίνα Γόλια στο ρεπορτάζ. Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιλαμβάνει συνέντευξη της Λιλής Ζωγράφου στη δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα και προέρχεται από την εκπομπή που μεταδόθηκε στις 31 Ιουλίου 1990.

Η Λιλή Ζωγράφου, ευθύβολη και αντισυμβατική, με αφορμή το βιβλίο της «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χτες» (1990), μιλάει για την έννοια της απόλυτης προσωπικής ελευθερίας, για την ηρωίδα Ισαβέλλα και τις αυτοβιογραφικές αναφορές που συνέθεσαν τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Περιγράφει, πώς αντιμετωπίζει τη γυναίκα και το φεμινιστικό κίνημα στο έργο της γενικά, προβάλλοντας και τα «προσωπικά της κοιτάγματα», ενώ αναφέρεται στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Λιλή Ζωγράφου μιλάει, ακόμη, για τη σχέση της με το άλλο φύλο και για το πώς αντιμετώπισε εκείνη τις ερωτικές της σχέσεις. Δεν παραλείπει, να κάνει αναφορά στην έκδοση του βιβλίου της για τον Νίκο Καζαντζάκη, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1959 και την καθιέρωσε στα Ελληνικά Γράμματα.