Ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ που αξίζουν

Ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ που αξίζουν
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Θωμάς Σίδερης (συνεχίζει να) κάνει εξαιρετική δουλειά στην ΕΡΤ.

15 Οκτωβρίου 2018

Το νέο του πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» αφορά τις απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης το 1964 και λέγεται «20 δολάρια, 20 κιλά». Θα μεταδοθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου τόσο από το Πρώτο Πρόγραμμα, όσο και από τη Φωνή της Ελλάδας (9420 KHZ για Ευρώπη & Β. Αμερική, 11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική, 9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική).

Σχεδόν εννιά χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά και ο χρόνος για την κοινότητα των Ρωμιών μοιάζει να κυλά αντίστροφα. Η ανακριτική έρευνα κατά της διοίκησης του μείζονος Ιδρύματος Βαλουκλί, η ανακοίνωση των καταλόγων με τους Έλληνες υπηκόους, το 4ο Τμήμα Ασφαλείας Κωνσταντινουπόλεως, ο εξαναγκασμός υπογραφής δήλωσης, ο καραρναμές (=νομοδιάταγμα) που υπογράφηκε αργότερα το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Χιλιάδες Ρωμιοί της Πόλης συνωστίζονται στον σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ καταθέτουν τα προσωπικά τους βιώματα:
- ο Διονύσιος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Απελαθέντων
- ο Γεώργιος Λεύκαρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
- και ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσος Μπουλμέτης.

Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο συμβαίνουν οι απελάσεις, καθώς και το τι προηγήθηκε μέχρι την άνοιξη του 1964, περιγράφουν η İlay Örs, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Bilgi, και ο Σταύρος Ανεστίδης, ιστορικός.

Επαναλαμβάνουμε, ο Θωμάς Σίδερης είναι θησαυρός για την ΕΡΤ. Εμείς το γνωρίζουμε αυτό. Το ερώτημα βέβαια είναι αν το ξέρουν και στην ΕΡΤ, πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλουμε.