Νέες, ελληνικές, μουσικές

Νέες, ελληνικές, μουσικές
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εν αναμονή των νέων κυκλοφοριών...

19 Οκτωβρίου 2018

Του Παναγιώτη Χαραλαμπάκη

Το φθινόπωρο είναι παραδοσιακά η εποχή που οι περισσότεροι δημιουργοί κυκλοφορούν είτε ολόκληρους δίσκους είτε μεμονωμένα τραγούδια. Ειδικά τις εβδομάδες που ακολουθούν θα υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στα οποία αξίζει να σταθεί κανείς.

Μόλις, ας πούμε, κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι της Μαρίζας Ρίζου με τίτλο Ανάμεσα στα άστρα, τα λόγια και τη μουσική του οποίου έγραψε ο Αίσων Χαρατσάρης.

Επίσης στην πρεμιέρα της η εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» είχε αφιέρωμα στο νέο δίσκο που ετοιμάζουν ο Μάριος Φραγκούλης -αυτή τη φορά και με την ιδιότητα του συνθέτη- με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Άρη Δαβαράκη. Τις ενορχηστρώσεις του δίσκου έχει αναλάβει ο Πέτρος Κλαμπάνης και απ΄τα πρώτα δείγματα φαίνεται πως αξίζει την προσοχή μας. «Η Βόλτα», σε λόγια της Λίνας και μουσική του Μάριου, που πιθανότατα θα είναι και τίτλος του επερχόμενου δίσκου, είναι το τραγούδι πάνω στο οποίο στήθηκε όλη η ιδέα αυτού του δίσκου. Και η ιδέα ήταν να γίνει ένας δίσκος για τις γειτονιές της Αθήνας.

Στην πορεία η Λίνα Νικολακοπούλου πρότεινε στον Άρη Δαβαράκη να μοιραστούν στιχουργικά το δίσκο και έτσι προέκυψε το υλικό του συγκεκριμένου δίσκου. Στο συνθετικό κομμάτι συμμετέχει και η Δάφνη Αλεξανδρή. Μεταξύ των κομματιών που ακούστηκαν στην εκπομπή ήταν και ο «Τρελός ποταμός» σε λόγια του Άρη Δαβαράκη και μουσική της Καίτης Παναγιωτοπούλου.

Ακόμα ο δίσκος θα περιλαμβάνει ένα τραγούδι σε μουσική Luz Kazal, τον «Έρωτα γυμνό» αλλά και δύο ανέκδοτα τραγούδια, ένα σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και ένα σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Από την ίδια συλλογή ήταν και το αγαπημένο σε όλους και αφιερωμένο στο Λοΐζο, «Πρωινό Τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή. Ήδη στις καλοκαιρινές του εμφανίσεις παρουσιάστηκαν κάποια τραγούδια από αυτό το δίσκο.

Μία ακόμη εργασία επάνω σε λόγια Άλκη αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο Νοέμβριο. Ο Παντελής θαλασσινός παρουσιάζει τα «12+1 Ηλιοτρόπια», ένα δίσκο με 12 τραγούδια σε στίχους του Αλκαίου και ένα σε στίχους Δημήτρη Λέντζου, αφιερωμένο στον Άλκη Αλκαίο. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Παντελή Θαλασσινού στο δίσκο τραγουδούν ο ίδιος, η Λιζέτα Καλημέρη και η Φαίδρα Θαλασσινού.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνει ο δίσκος είναι τα εξής:

1. ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
2.ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ
3. ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ (Φαίδρα Θαλασσινού)
4. ΣΠΑΘΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΜΑ
5. ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ (Λιζέτα Καλημέρη)
6. ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ
7. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΙ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
8. ΚΛΟΟΥΝ
9. ΒΟΤΣΑΛΑ
10. ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
11. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
12. ΤΟ ΠΑΝΕΡΙ
+1. L’ ULTIMO BARCO (Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος)

Ήδη έχει κυκλοφορήσει demo από το τραγούδι με τίτλο «Το πανέρι» και κάποια βίντεο με ζωντανές εκτελέσεις από τα «Βότσαλα».

 

Να αναφέρουμε ακόμα πως ο πολυπράγμων Θέμης Καραμουρατίδης ετοιμάζει, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, δύο νέες δισκογραφικές δουλειές το επόμενο διάστημα, μία σε λόγια Οδυσσέα Ιωάννου και ερμηνεύτρια τη Μελίνα Κανά και μία -προβλέπω- σε λόγια Λήδας Ρουμάνη και ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Λίγο πριν την έναρξη μάλιστα των κοινών τους εμφανίσεων στην «Ακτή Πειραιώς», η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν τις φωνές τους στο ολοκαίνουργιο «Δυο Ζωές».

Τέλος να αναφέρουμε πως εδώ και καιρό αναμένουμε τον καινούργιο δίσκο του Γιάννη Χαρούλη, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι σε δικές του μουσικές και λόγια της Ελένης Φωτάκη. Πάντως στις καλοκαιρινές του εμφανίσεις ακούστηκαν κάποια νέα τραγούδια, «Τα ρυάκια» σε λόγια και μουσική του ίδιου και ο «Τσάμικος» σε λόγια του Νικόλα Άσιμου και μουσική του Στέλιου Σιγανού.