Αρβανιτάκη και Κότσιρας, εγγύηση

Αρβανιτάκη και Κότσιρας, εγγύηση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσεις καλά. Πράγμα το οποίο αποτελεί, άλλωστε, το ζητούμενο.

13 Νοεμβρίου 2018

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Στην Ακτή Πειραιώς υπάρχει ένα θετικό κι ένα αρνητικό. Το θετικό είναι το ντουέτο Αρβανιτάκη-Κότσιρα. Το αρνητικό είναι η ίδια η Ακτή Πειραιώς, όχι γενικώς εννοείται. 

Το προκείμενο βέβαια είναι το σχήμα του μαγαζιού και εδώ έχουμε ένα ντουέτο πολύ ταιριαστό. Εδεσαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας. Φαινότανε πάνω στη σκηνή, ο τρόπος που κοιτούσαν ο ένας τον άλλον, τα βλέμματά τους, πως καθόταν ο καθένας τους όταν τραγουδούσε ο άλλος, η στάση του σώματός τους, πόσο υποστηρικτικοί ήταν μεταξύ τους. Και διέκρινες και τις διαφορές τους. Πότε ήταν καλύτερος ο Γιάννης, πότε η Ελευθερία, πότε ήταν ισοϋψείς, όλα φανερώνονταν ξεκάθαρα μπροστά μας. Ο Κότσιρας με τέλεια φωνή όπως πάντα και η Αρβανιτάκη απελευθερωμένη, σαρωτική θα έλεγα. Δύο επίπεδα ανώτερη από το περσινό -σφιγμένο- Gazarte.

Περνάς καλά όπως σας είπα στην αρχή. Και χορταστικά. Ενα τετράωρο πρόγραμμα το κρατούν, λίγο πριν τις 3 τελειώνουν, στις 11 ακριβώς ανεβαίνουν στη σκηνή. Και παραμένουν και οι δυο τους σχεδόν όλη την ώρα εκεί εκτός από λίγο που παραχωρούν τη θέση τους στην Βίκυ Καρατζόγλου και τον Παναγιώτη Λάμπουρα.

Τους συνοδεύει και καλή μπάντα, ένας ένας διαλεχτοί οι μουσικοί (Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Νίκος Μέρμηγκας, Δημήτρης Τσάκας κ.ά.), το απολαμβάνεις. Σαν σε τζαζ κλαμπ.

Το αρνητικό λοιπόν είναι η ίδια η Ακτή Πειραιώς. Όχι πως είναι κακό το μαγαζί, κάθε άλλο, απλώς για το συγκεκριμένο σχήμα λειτουργεί με όρους πίστας της παραλιακής. Πολύ eight-ιλα, πολύ ξεπερασμένη. Στενά τραπεζοκαθίσματα, μετρ να σε οδηγούν σε καλύτερο τραπέζι αν σε... συμπαθήσουν, φωτογράφος να σου τραβά πορτρέτο λες και βρίσκεσαι στον Λευτέρη Πανταζή, φιάλες, μόνο λουλούδια δεν υπήρχαν. Όταν έχεις συνηθίσει στις μουσικές σκηνές όλα αυτά σου μοιάζουν γραφικά πια. Τα ξέρεις όμως, τα περιμένεις, οπότε προχωράς παρακάτω χωρίς να δίνεις σημασία. Μην σας πω ότι τα απολαμβάνεις κιόλας όπως έκανα εγώ... Οι τιμές φυσικά ανάλογες: Είσοδος με ποτό: 15 ευρώ. Τιμή φιάλης ποτού: 150 ευρώ. Τιμή φιάλης κρασιού: 75 ευρώ. Ψυχραιμία...

Α, ναι, δεν σας είπα: τα δύο πρώτα Σάββατα ήταν φουλ γεμάτη η Ακτή Πειραιώς. Πάει καλά ήδη, πριν καν λειτουργήσει το θαυματουργό word of mouth. Το Πάσχα αργεί, ξέρετε;