Οι αναγνώστες του πληρώνουν και κρατούν ανεξάρτητο τον Guardian

Οι αναγνώστες του πληρώνουν και κρατούν ανεξάρτητο τον Guardian
Ακολουθήστε μας στο Google news

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αναγνώστες, από 180 χώρες, στήριξαν οικονομικά τον Guardian ώστε να κάνει πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

16 Νοεμβρίου 2018

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

«Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να βρούμε έναν νέο τρόπο χρηματοδότησης του Guardian» γράφει η αρχισυντάκτρια Katharine Viner. «Η προφανής απάντηση ήταν να ανατρέξουμε στους αναγνώστες μας - εκείνη τη στιγμή είχαμε 150 εκατομμύρια και πάντα διαθέταμε μια ειδική σχέση μαζί σας, επειδή εκτιμούσατε τη δημοσιογραφική μας ανεξαρτησία, τη δέσμευσή μας για αποκαλυπτικές έρευνες και την προοδευτική μας ματιά στα γεγονότα».

Το μοντέλο του Guardian λοιπόν δούλεψε και τώρα, τρία χρόνια μετά, ο οργανισμός οδεύει προς την πλήρη οικονομική ανεξαρτησία πιστεύοντας πως θα επιτύχει το break even τον Απρίλιο του 2019. «Ζούμε σε επικίνδυνες περιόδους που ανθίζουν οι σκοτεινές ιδεολογίες και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος αισθάνεται άγχος και σύγχυση» συνεχίζει η Katharine Viner. «Γνωρίζω ότι κάποιες φορές θέλεις να απέχεις από τις ειδήσεις. Αλλά είμαι βέβαιη ότι νιώθετε, όπως και εγώ, πως πρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο ώστε να έχουμε την ευκαιρία να τον κάνουμε καλύτερο».

Αυτή είναι αγαπητοί μου η πραγματικά ανεξάρτητη και μαχητική δημοσιογραφία. Δημοσιογραφία δεν γίνεται με ΜΜΕ σε χέρια εφοπλιστών, είναι βέβαιο. Η πραγματική δημοσιογραφία γίνεται από τους δημοσιογράφους, όχι από τα πιστόλια του αφεντικού.