Μπέρδεμα με τα πνευματικά δικαιώματα στα ραδιόφωνα

Μπέρδεμα με τα πνευματικά δικαιώματα στα ραδιόφωνα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ραδιοσταθμοί καλούνται να πληρώσουν ένα ποσοστό 2,2% επί των διαφημιστικών εσόδων αλλά δεν ξέρουν που να αποδώσουν τι.

30 Νοεμβρίου 2018

Εξ ου και η παρέμβαση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) που προσπαθεί, όπως λέει, «να έρθει σε συνεννόηση τόσο με τον υφιστάμενο αυτή τη στιγμή ΟΣΔ (ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ), όσο και με την Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ)».

Οπως αναφέρει η ΕΙΙΡΑ δεν είναι ξεκάθαρο: α) ποιο ρεπερτόριο εκπροσωπεί ο κάθε ένας εκ των άνω οργανισμών, β) εάν στα παραχωρούμενα σε αυτόν δικαιώματα (είτε από Ελληνες δημιουργούς είτε από αλλοδαπούς ΟΣΔ) περιλαμβάνεται και η ραδιοφωνική μετάδοση και γ) από ποιο χρονικό σημείο.

Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους οι ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων: «Επίσης, η πρόταση των δύο πιο πάνω οργανισμών για την καταβολή αμοιβής οριζόμενη σε ποσοστό 2,2% επί των διαφημιστικών εσόδων των σταθμών κατ’αναλογία του ρεπερτορίου τους (pro rata) δεν επιλύει τα παραπάνω ζητήματα. Και αυτό διότι, με την έκδοση του εκάστοτε τιμολογίου για την καταβολή του οικονομικού ανταλλάγματος, θα πρέπει να γίνεται υπολογισμός του ποσοστού που εκπροσωπεί ο κάθε οργανισμός στο σύνολο του μεταδιδόμενου ραδιοφωνικού προγράμματος. Πέρα από τις πρακτικές δυσχέρειες μιας τέτοιας διαδικασίας (με τα ραδιόφωνα να κινδυνεύουν να λειτουργούν ως ... διαιτητές), υπάρχει ο κίνδυνος είτε να προκύψουν ποσοστά που θα υπερβαίνουν το 100% του συνολικού ρεπερτορίου (εάν π.χ. ο ένας οργανισμός ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί το 50% του εκπεμπόμενου από ένα ραδιόφωνο ρεπερτορίου και ο άλλος το 55%...) είτε να εμφανιστούν τρίτοι δικαιούχοι (δημιουργοί ή ΟΣΔ), ισχυριζόμενοι ότι δεν εκπροσωπούνται καθόλου από τους δύο πιο πάνω οργανισμούς. Ήδη, μεμονωμένοι εκδότες, στρεφόμενοι εναντίον των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων, διεκδικούν την καταβολή δικαιωμάτων για ρεπερτόριο που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν».

Η ΕΙΙΡΑ ζήτησε με επιστολή της προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) να προγραμματιστεί συνάντησή της με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και την ΕΥΕΔ μήπως και βρεθεί λύση. Αυτοί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, θα τα βρουν με τρίτους; Δύσκολο...