Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη σε μια πεντάωρη ταινία...

Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη σε μια πεντάωρη ταινία...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα πραγματικά μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, θα μεταδώσει σε τρία μέρη η δημόσια τηλεόραση.

01 Δεκεμβρίου 2018

Πρόκειται για την πεντάωρη ταινία που καταγραφεί τη ζωή, την πορεία και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Η αρχή γίνεται αυτήν την Κυριακή (2/12) στην ΕΡΤ-2 (14.30) με το πρώτο και δεύτερο μέρος της ταινίας, το τρίτο και τέταρτο μέρος θα προβληθείς τις 9/12 την ίδια ώρα ενώ το πέμπτο και τελευταίο μέρος θα μεταδοθεί στις 16/12 στις 13.30.

Η ταινία έχει τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης-αυτοβιογραφία» και η καταγραφή της ξεκίνησε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με μαγνητοσκοπήσεις σε συναυλίες σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές. Παραγωγός βέβαια ήταν ο Γιώργος Σγουράκης, τη σκηνοθεσία υπέγραψε η αξέχαστη Ηρώ Σγουράκη, τη φωτογραφία οι Νίκος Γαρδέλης και Στάθης Γκόβας, την ηχοληψία ο Παύλος Σιδηρόπουλος, το μοντάζ-μίξη ήχου ο Σταμάτης Μαργέτης και τη διεύθυνση παραγωγής οι Κώστας Στυλιάτης και Στέλιος Σγουράκης.

Στο πρώτο μέρος της ταινίας καταγράφεται η περίοδος 1925-1949 - Ρίζες, καταγωγή οικογένειας, η εφηβεία, μουσικό τοπίο 1949-1950, μουσικές ασκήσεις. Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, γνωριμία με την Μυρτώ. Απελευθέρωση-παρανομία, εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων. Το δεύτερο μέρος καλύπτει την περίοδο 1949-1966: Χανιά, Αθήνα, γάμος με την Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», το μπουζούκι, τα λαϊκά τραγούδια, η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», φιλμ «Ζορμπάς», οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

Η τρίτη ταινία εστιιάζει στο διάστημα 1966 – 1970: «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, φυλακές «Αβέρωφ», στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας. Ενώ στο τέταρτο μέρος καταγράφονται τα χρόνια 1968-1971: Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-«Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4-«Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

Στην πέμπτη και τελευταία ταινία που καλύπτει τα χρόνια από το 1971 έως και το 2000 καταγράφονται: Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», εκδηλώσεις κατά της χούντας, οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, σκέψεις για τη μουσική, από το1983 στο 1993, ο Φιντέλ Κάστρο.