Υπάρχει Τρίτο Πρόγραμμα και στην τηλεόραση

Υπάρχει Τρίτο Πρόγραμμα και στην τηλεόραση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής είναι κάτι σαν το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

26 Δεκεμβρίου 2018

Τι εννοούμε; Είναι ένα κανάλι λόγου και τέχνης, ένας... «λόγιος» τηλεοπτικός σταθμός με εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα. Προφανώς και δεν είναι πολυδιαφημισμένο και εννοείται πως δεν «πιάνει» τα νούμερα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με τα ριάλιτι. Ολο και βρίσκουμε όμως περισσότερο κόσμο να το υποστηρίζει. «μόνο αυτό βλέπω πια στην τηλεόραση» εκμυστηρεύτηκε -αλήθεια!- κάποιος πριν από λίγες εβδομάδες.

Μια ματιά στις εκπομπές που παρουσιάζει στο πρόγραμμά της η «Βουλή Τηλεόραση» αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπήρχε το Σαββατοκύριακο ένα εκτενές αφιέρωμα. Βγάλαμε ένα Top 10 και σας το παρουσιάζουμε. Δώστε βάση λοιπόν γιατί αξίζουν.

1) Την ώρα που τα άλλα κανάλια θα δείχνουν Πλούταρχο και Λευτέρη Πανταζή, η τηλεόραση της Βουλής θα έχει τον Θάνο Μικρούτσικο όπως σας είπαμε ήδη από προχθές (ΕΔΩ).
2) Από μουσικές εκπομπές υπάρχει το «Χάριν ευφωνίας» με καλεσμένους που προσπαθούν να αποτυπώσουν το ελληνικό τραγούδι, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Κώστας Λειβαδάς και το «Από τόπο σε τόπο» με παραδοσιακές μουσικές από όλη την Ελλάδα με ταξίδια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης στο κανάλι βλέπουμε και Ελληνες δημιουργούς της κλασικής μουσικής, όπως οι Σισιλιάνος, Δραγούμης κ.ά. Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε για τις τακτικές μεταδόσεις που κάνει με συναυλίες κλασικής μουσικής και όπερες.
3) Στο βιβλίο είναι αφιερωμένα δύο προγράμματα. «Ο λόγος της γραφής» ασχολείται κυρίως με τις παλιότερες εκδόσεις, ενώ το «Βιβλιοβούλιο», ως πιο σύγχρονο, ενδιαφέρεται για την τρέχουσα επικαιρότητα.
4) Η εκπομπή «Καινοτομία» παρουσιάζει, όπως καταλαβαίνετε, καινοτόμες ιδέες και εταιρείες. 
5) Η εκπομπή «Από το μικρό στο μεγάλο» είναι όπως το λέει το όνομά της: μπορεί να έχει στο επίκεντρό της ένα σκίτσο τη μία φορά (αν ένα σκίτσο μπορεί να θεωρηθεί... μικρό) ή το σενάριο μιας ταινίας την άλλη, φέρνοντας στην επικαιρότητα σημαντικά ονόματα των τεχνών, όπως οι Σακελλάριος, Πρετεντέρης (όχι ο Γιάννης) και άλλοι.
6) Με τις τέχνες ασχολείται και ο «Μαγικός φανός» - δεκαπεντάλεπτες εκπομπές μέσα στο πρόγραμμα που κάνουν focus σε νέα παιδιά από το τραγούδι, το θέατρο, τη λογοτεχνία κ.ά.
7) Στις «Ιστορίες καθημερινών ανθρώπων» ο Χάρης Παπαδόπουλος (Εταιρεία Σκηνοθετών) παρουσιάζει σπουδαίους ανθρώπους, όπως εκείνος ο γιατρός που ξεκινάει μία φορά τον μήνα από την Αθήνα και πηγαίνει στον Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια, για να εξετάσει δωρεάν τους κατοίκους του χωριού.
8) Εξαιρετική ιδέα αποτελούσαν και τα ντοκιμαντέρ που γύρισαν πρόσφυγες. Από πρόσφυγες για πρόσφυγες.
9) Παρασκευή και Σάββατο, στις 10 το βράδυ, το κανάλι παρουσιάζει μια κλασική ξένη ταινία. Χθες Χριστούγεννα είχε τη «Δίκη» του Κάφκα.
10) Και την Κυριακή, την ίδια ώρα, προβάλλει ντοκιμαντέρ για το πώς γυρίστηκαν κλασικές ταινίες, όπως λόγου χάριν «Η φωλιά του κούκου» του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον.