Ένα «μικρό πορτραίτο» για τη Μαρία Δημητριάδη

Ένα «μικρό πορτραίτο» για τη Μαρία Δημητριάδη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ήταν 7 Ιανουαρίου 2009 όταν έφευγε από κοντά μας η αξέχαστη ερμηνεύτρια…

07 Ιανουαρίου 2019

Με την ξεχωριστή φωνή της η Μαρία Δημητριάδη, άφησε ξεκάθαρα το σημάδι της στο ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο που συνδέθηκε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Βαθιά πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις, ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1968 και στη σαραντάχρονη πορεία της τραγούδησε όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Τιμώντας τη μνήμη της το Αρχείο της ΕΡΤ, ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της την εκπομπή «Μικρά πορτραίτα-Μαρία Δημητριάδη». Μια παραγωγή που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου του 1982 με την υπογραφής στο σενάριο και τη σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μικρά πορτραίτα» σκιαγραφείται το πορτρέτο της Μαρίας Δημητριάδη. Η ίδια περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο το περιβάλλον της εποχής της και παραθέτει στοιχεία της ζωής και της καριέρας της, έχοντας ως τότε διανύσει δεκατέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ερμηνεύει κομμάτια από τη συνεργασία της με καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες όπως, τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο και Θάνο Μικρούτσικο.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια: «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Δελτίο καιρού» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Μήτσου Κασόλα, «Άννα μην κλαις» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση Μπέρτολντ Μπρέχτ (Bertolt Brecht). Παρακολουθούμε, επίσης, τη Μαρία Δημητριάδη να απαγγέλλει το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ανάμεσα στα κόκκαλα εδώ».