Πολυλογία άνευ ουσίας...

Πολυλογία άνευ ουσίας...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκνευριστικό φαινόμενο που ολοένα και διογκώνεται στη μικρή μας οθόνη…

04 Μαρτίου 2019

Του Σωτήρη Μανιάτη

Η… αερολογία είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά στην τηλεόραση και σε μια σειρά από εκπομπές κυρίως ψυχαγωγικές (λέμε τώρα). Το τελευταίο διάστημα όμως εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε ενημερωτικές εκπομπές μια ακατάσχετη πολυλογία από συγκεκριμένους δημοσιογράφους όχι μόνο ιδιωτικών καναλιών αλλά και της δημόσιας τηλεόρασης. Ορισμένοι είναι εμφανές πλέον ότι δυσκολεύονται να βάλουν τελεία στις τοποθετήσεις τους αλλά και να βάλουν σε τάξη τη σκέψη τους.

Πολύ συχνά πλέον συναντάμε δημοσιογράφους να λένε τα ίδια και τα ίδια, να επαναλαμβάνονται, να μην ολοκληρώνουν τη σκέψη τους αλλά και να μην επιτρέπουν σε άλλους να εκφράσουν τις δικές τους. Μοιάζουν με κάποιους πολιτικούς που για να μη δώσουν χρόνο στον αντίπαλο μιλούν διαρκώς, διακόπτουν, μιλούν πάνω στους άλλους (δήθεν) συνομιλητές τους και πάει λέγοντας.

Καλό είναι να γνωρίζουν ειδικά οι δημοσιογράφοι ότι όταν δεν ολοκληρώνουν μια ερώτηση ή μια τοποθέτηση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι πάνω από λίγα δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι γι αυτό. Επαναλαμβάνουν συχνά τα ίδια αναζητώντας χρόνο για να σκεφθούν περισσότερα επιχειρήματα. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν ολοκληρώνουν συχνά το νόημα μιας… σκέψης τους και περνάνε σε άλλο θέμα αφήνοντας στον «αέρα» την προηγούμενη συζήτηση.

Όσο για δημοσιογράφους και πολιτικούς που αδυνατούν να απαντήσουν σε μια ερώτηση μέσα σε ένα, ενάμιση λεπτό είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά. Είτε δεν γνωρίζουν καλά το θέμα για να απαντήσουν με σαφήνεια, είτε δεν θέλουν να απαντήσουν ευθέως…