Η γυναίκα πλάι μας...

Η γυναίκα πλάι μας...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας...

08 Μαρτίου 2019

Σε ανάμνηση μιας μεγάλης διαδήλωσης εργατριών κλωστοϋφαντουργίας, που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη. Αν και ο πρώτος εορτασμός χρονολογείται στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Αμερική, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα την εκπομπή «Η γυναίκα πλάι μας», από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα όνειρα που γίνανε ζωή». Μια παραγωγή του 2003 με τη σκηνοθεσία και το σενάριο να υπογράφει ο Διονύσης Γρηγοράτος.

Η εκπομπή επικεντρώνεται στο εργατικό γυναικείο κίνημα, σε συνάρτηση με τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση. Παρακολουθεί σε διεθνές επίπεδο τους αγώνες των εργατριών για ισότιμη κοινωνική και οικονομική μεταχείριση, τις αντιστάσεις που συνάντησαν από το κράτος, τους εργοδότες, καθώς και από τους άντρες συναδέλφους τους. Γίνεται αναφορά στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, στις πρώτες γυναικείες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη σταδιακή ικανοποίηση των αιτημάτων τους στο πέρασμα του 20ού αιώνα, μαζί με τις κατακτήσεις για την κοινωνική τους απελευθέρωση.

Με βασικό άξονα την προφορική μαρτυρία πρώην εργάτριας σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, εξετάζεται ο απόηχος του διεθνούς οργανωμένου γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για τη γυναικεία εργασία στον Μεσοπόλεμο, για τη δημιουργία των πρώτων γυναικείων συσσωματώσεων και για την αλλαγή της κοινωνικής θέσης των γυναικών στην Κατοχή, με τον ενεργό τους ρόλο στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ, όπου και ψήφισαν το 1944 για την ανάδειξη της λεγόμενης «Κυβέρνησης του βουνού», στις εκλογές που οργάνωσε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

Η αφήγηση διανθίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από ελληνικά και ξένα αρχεία. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τα τραγούδια «Πασαλιμανιώτισσα» και «Φτώχεια μαζί με την τιμή» του Π. Τούντα, και «Καπνουλούδες» του Μπαγιαντέρα.