H Ελληνική Ραδιοφωνία γίνεται, για μία ολόκληρη ημέρα, αληθινό ραδιοφωνικό ποίημα

H Ελληνική Ραδιοφωνία γίνεται, για μία ολόκληρη ημέρα, αληθινό ραδιοφωνικό ποίημα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολες οι συχνότητες της ΕΡΑ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, είναι αφιερωμένες στην ποίηση.

20 Μαρτίου 2019

Και τι δεν θα μεταδοθούν; Σύγχρονοι και κλασικοί ποιητές, αφιέρωμα στον Bob Dylan, στην ποιητική γενιά του ’70 αλλά και τη νεότερη γενιά, απαγγελίες, καλεσμένοι, συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό, πρωτότυπα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης και ζωντανές συναυλίες. Αυτό σημαίνει πραγματικά Δημόσια Ραδιοφωνία.

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
07:45 Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου και τη Στεφανία Χαρίτου: καλεσμένος σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, για να δώσει το στίγμα της ημέρας.
17:00-18:00 Στην πολιτιστική εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» με τον Γιώργο Γιανναράκο και τη Μαίρη Βενέζη: καλεσμένοι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Σταμάτης Πολενάκης και η Χλόη Κουτσουμπέλη, οι οποίοι μοιράστηκαν εξ ημισείας το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το 2017.
18:00-20:00 Έκτακτη δίωρη εκπομπή αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με κύριους άξονες την ποιητική γενιά του ’70 και τη νεότερη γενιά. Παρουσιάζει η Έλενα Μαράκα. Παραγωγή: Μαρία Σφυρόερα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Από τις 9 το πρωί και ανά μία ώρα, εκλεκτοί ηθοποιοί του θεάτρου απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα.
Συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά οι: Κάτια Γέρου, Ευγενία Δημητροπούλου, Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γωγώ Μπρέμπου, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Ψαρράς.
Επίσης, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, το Δεύτερο Πρόγραμμα εντάσσει στο πρόγραμμά του νέα πρωτότυπα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας». Η εβδομάδα 18 έως 22 Μαρτίου 2019 είναι αφιερωμένη στον ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφο Αντώνη Φωστιέρη. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και μουσική επιμέλεια είναι της Μαρίας Ρεμπούτσικα.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:00-12:00 O Kώστας Καναβούρης και ο Πανταζής Τσάρας σ’ ένα πρωινό δίωρο αφιέρωμα με ποιήματα για την ποίηση και τους ποιητές. Και με μουσικές εξαίσιες.
14:00-15:00 «Άλλος πλανήτης, άλλη αλεπού, άλλο τριαντάφυλλο» με τον Γιώργο Γιανναράκο. Θα μιλήσει ο Βασίλης Βασιλικός, που ως πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO είχε υποστηρίξει την ιδέα του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, που πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από τη ζωή, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και τη σύνδεσή της με την εαρινή ισημερία.
17:00-18:00 Στην εκπομπή «Τιμής ένεκεν στην ποίηση», ο Δαυίδ Ναχμίας συνδυάζει για μία ώρα σπάνιες απαγγελίες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μάνος Κατράκης, Γιάννης Βαρβέρης (διαβάζει Ρίτσο). Ο Σον Κόνερι διαβάζει την «Ιθάκη» του Καβάφη στα Αγγλικά και πολλοί ακόμα παρελαύνουν ανάμεσα από, λίγα σχόλια και κάποια ποιητικού ενδιαφέροντος ελαφρά τραγούδια, όπως το μοναδικό ελαφρό τραγούδι (μελοποιημένη ποίηση) «Οι μοιραίοι» του Κώστα Βάρναλη από τον Χρήστο Χαιρόπουλο.
20:00-21:00 Αφιέρωμα στην αραβική ποίηση και μουσική, από την εκπομπή «Με αφιέρωση» με την Αφροδίτη Κοσμά.
21:10-23:00 Χίλιες και μία νύχτες στην ποίηση και στη μουσική στην εκπομπή «Ο αφηρημένος ταχυδρόμος της EBU» με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη. Θα μεταδοθεί συναυλία με την Εθνική Ορχήστρα Languedoc-Roussillon του Μονπελιέ και τη μέτζο σοπράνο Karine Deshayes υπό τη διεύθυνση του Michael Schonwandt να ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον Αλαντίν του Carl Nielsen και τις Σεχραζάντ του Maurice Ravel και του Nikolai Rimsky-Korsakov. Ανάμεσά τους, ο ηθοποιός Lambert Wilson απαγγέλλει ποιήματα εμπνευσμένα από τη μαγεία της Ανατολής: το «Claire de lune» από τη συλλογή του Β. Ουγκό Τα ανατολίτικα, «Η Αυγή» του Αρθούρου Ρεμπό, τα «Δύο φλάουτα» του Λι Τάι Πο και δύο ποιήματα του Αλμπέρ Σαμέν: «Η αγορά» και ο «Αδιάφορος».

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
20:00 στο Studio «Αντώνης Κοντογεωργίου» (Studio «Ε») της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , «Η Φωνή της Ελλάδας» και το Δεύτερο Πρόγραμμα διοργανώνουν έναν Διάλογο Ποίησης και Μουσικής με καλεσμένους τους ποιητές Τίτο Πατρίκιο και Γιώργο Δουατζή, καθώς και τον συνθέτη Γιώργο Βαρσαμάκη.
Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, θα μεταδοθεί απευθείας από το Δεύτερο Πρόγραμμα και από τη Φωνή της Ελλάδας και θα την παρουσιάσει η δημοσιογράφος Νατάσα Βησσαρίωνος.
Επίσης, «Η Φωνή της Ελλάδας» διαμορφώνει το πρόγραμμά της με ειδικά αφιερώματα στους Έλληνες ποιητές της Διασποράς.

KOSMOS
Αφιέρωμα στον Bob Dylan. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα ακούγονται τραγούδια του που πραγματικά άλλαξαν τον κόσμο της μουσικής και της ποίησης σε ελληνική απόδοση των στίχων.