Καλλιτέχνες εναντίον του BBC για τις περικοπές στο Radio 3

Καλλιτέχνες εναντίον του BBC για τις περικοπές στο Radio 3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε αλλαγές, που όμως δυσαρέστησαν μεγάλη μερίδα των δημιουργών.

20 Μαρτίου 2019

Οι αλλαγές αυτές περιλάμβαναν το «κόψιμο» δύο τζαζ εκπομπών και τη μείωση της διάρκειας άλλων δύο που παίζουν κυρίως έθνικ μαζί με διάφορα άλλα είδη μουσικής. Πάνω από 500 καλλιτέχνες, όπως π.χ. ο Brian Eno, o Peter Gabriel, o Jarvis Cocker, o Ed O' Brien, η Roisin Murphy και άλλοι, έστειλαν επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Guardian, με την οποία δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτές τις περικοπές.

«Ο πολιτισμός μας επωφελείται πάρα πολύ από αυτές τις εκπομπές. Οι φίλοι της μουσικής συντονίζονται εκεί για να κάνουν νέες ανακαλύψεις και να χτίσουν νέες δημιουργικές κοινότητες. Οι δημιουργοί στηρίζονται σε αυτές τις εκπομπές, είναι σαν σανίδα σωτηρίας, για να υποστηρίξουν και να διαδώσουν τη μουσική τους στους λάτρεις της, εγχώριους και διεθνείς. Αυτή η πολιτιστική «άνθιση» θα καταστραφεί, και οι καριέρες των μουσικών θα επηρεαστούν κατά πολύ, με τις ευκαιρίες για να αναγνωριστεί το έργο τους στο ευρύ κοινό να περιορίζονται δραστικά, εντός και εκτός των τειχών», λένε χαρακτηριστικά.

Το Radio 3 του BBC είναι σαν το (δικό μας) Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παίζοντας κλασσική μουσική, τζαζ, έθνικ κ.ά. Εν αντιθέσει με τη χώρα μας όμως, στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα ραδιόφωνα του είδους, με τον Classic FM να έχει την τριπλάσια ακροαματικότητα σε σχέση με το Radio 3 και όλα τα βασικά ραδιόφωνα του BBC (Radio 1, Radio 2, Radio 4, Radio 5 live και Radio 6 Music) να το προσπερνούν στις μετρήσεις.