Υπερψηφίστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για το «copyright» στο διαδίκτυο

Υπερψηφίστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για το «copyright» στο διαδίκτυο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχουν και πανηγυρισμοί αλλά και αντιδράσεις.

26 Μαρτίου 2019

Με 348 θετικές ψήφους έναντι 274 αρνητικών και 36 αποχών «πέρασε» από την Ευρωβουλή η οδηγία της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα στο internet. Τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της, που έφεραν αντιδράσεις από τους διαδικτυακούς κολοσσούς αλλά και απλούς πολίτες, είναι τα άρθρα 11 και 13.

Το πρώτο αφορά όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και τους δίνει ένα κατά τεκμήριο συγγενικό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, που σημαίνει ότι εκείνα θα κατέχουν τα πλήρη δικαιώματα των κειμένων που αναρτούν οι δημοσιογράφοι τους, με την οποιαδήποτε αναπαραγωγή να απαιτεί την σχετική άδεια του εκδότη.

Το δεύτερο άρθρο υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πάρουν την άδεια «για κάθε πιθανό έργο (από το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας) που μπορεί να ανέβει στις σελίδες τους», γεγονός που μπλοκάρει την ανάρτηση οποιουδήποτε οπτικοακουστικού περιεχομένου που δεν γίνεται με την άδεια του δημιουργού.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για δυνατότητα διαπραγμάτευσης που παρέχεται στους δημιουργούς και τους δημοσιογράφους με τους γίγαντες του διαδικτύου «χάρη στη συμφωνία, η οποία διασφαλίζει και την ελευθερία της έκφρασης», προσθέτωντας πως θα αλλάξει η κατανομή των εσόδων προς όφελος των δημιουργών. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του:

- Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πλέον υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες

- Συγκεκριμένες κατηγορίες διαδικτυακού υλικού, όπως τα «memes» και τα αρχεία GIF, εξαιρούνται από την οδηγία

- Οι σύνδεσμοι προς ειδησεογραφικά άρθρα, οι οποίοι συνοδεύονται από «μεμονωμένες λέξεις ή πολύ σύντομα αποσπάσματα» μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα

- Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι εκδότες για τη χρήση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

- Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε ελαφρύτερες υποχρεώσεις

Οι δισκογραφικές εταιρίες πάντως πανηγυρίζουν. Διαβάστε τη δήλωση της Frances Moore, CEO της IFPI:

Ευχαριστούμε τους νομοθέτες για τις προσπάθειες που κατέβαλαν σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον για να περάσουν μια οδηγία με αξιόλογες επιπτώσεις στην κοινότητα περιεχομένου. Αυτή η παγκόσμια πρώτη νομοθεσία επιβεβαιώνει ότι οι πλατφόρμες με περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες εκτελούν μια πράξη παρουσίασης στο κοινό και πρέπει είτε να ζητήσουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων είτε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η Οδηγία περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη «stay down» η οποία αξιώνει από τις πλατφόρμες να μην επιτρέπουν τη φόρτωση περιεχομένου χωρίς άδεια – άλλη μία παγκόσμια πρωτιά. Αναμένουμε τώρα το στάδιο ενσωμάτωσης, όπου θα συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι η Οδηγία θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία με τρόπο που θα είναι πλήρως συνεπής με τον στόχο της και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.