Στήλες - Σωτήρης Μανιάτης

Ευρωεκλογές ναι, αλλά συζήτηση… γιοκ

01 Απριλίου 2019

Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον αρχίσει αλλά εδώ δεν φαίνεται να παίρνουμε και ιδιαίτερα χαμπάρι…

Του Σωτήρη Μανιάτη

Σχεδόν όλοι λένε ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές ίσως να είναι από τις πλέον σημαντικές αναμετρήσεις για την Ευρώπη. Η άνοδος της ακροδεξιάς, εθνικιστικών, ναζιστικών σχηματισμών σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το χάρτη της Ευρώπης την επόμενη μέρα των εκλογών. Για τα διλήμματα, τις προκλήσεις ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι τα σημάδια αυτά απαιτούν προσοχή για να μη βρεθούμε σύντομα να πέφτουμε και πάλι από τα σύννεφα.

Οι τριγμοί επίσης από ένα καθόλου απίθανο πλέον άτακτο Brexit δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν κανείς συνυπολογίσει και το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, τους εκατομμύρια συνανθρώπους μας που ψάχνουν -για τους ίδιους και τα παιδιά τους-, στον ήλιο μοίρα και αντιμετωπίζουν πέρα από τις κακουχίες (και συχνά το θάνατο) εχθρικές ή… αφιλόξενες χώρες, απροετοίμαστα κράτη να ανταπεξέλθουν και να τους προσφέρουν μια έστω… συμβατικά αξιοπρεπή διαβίωση, συνειδητοποιεί ότι αυτό που έρχεται είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη κατάσταση.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς να έχουν ήδη ανοίξει συζητήσεις για όλα αυτά. Για το πώς σκέφτονται κόμματα και υποψήφιοι αυτά και άλλα φλέγοντα ζητήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν σχεδιάζουν, τι σχεδιάζουν, τι προτείνουν. Αντ’ αυτού έχουμε και πάλι τα γνωστά. Κρίσεις και επικρίσεις για τις επιλογές προσώπων, ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις, σύνδεση με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, όχι επί της ουσίας αλλά συνήθως με τις γνωστές ατάκες, τους εξυπνακισμούς και πάει λέγοντας και κλαίγοντας…

Και συγχωρήστε με άλλα όχι δεν φταίνε αποκλειστικά κόμματα και πολιτικοί γι αυτήν την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση. Ευθύνη μεγάλη έχουν και τα μέσα Ενημέρωσης και φυσικά οι δημοσιογράφοι. Βολεύονται με την ευκολία πες, γράψε, δείξε δυο τρεις διαξιφισμούς, ξεσήκωσε καμιά διαμάχη από τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα κι από εδώ πάν’ κι άλλοι. Σχεδόν κανείς δεν δημιουργεί θεματικές συζητήσεις, κανείς δεν επιδιώκει ξεκάθαρες θέσεις, απαντήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ακόμα κι όταν επιχειρείται μια τέτοια συζήτηση το θέμα γρήγορα περιστρέφεται στις εσωτερικές διαμάχες. Και οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

Θα πουν ορισμένοι ότι είναι νωρίς ακόμα, δεν έχει ξεκινήσει η κανονική προεκλογική περίοδος, θα γίνουν κι αυτά. Όταν δίνεται η ευκαιρία να γίνει μια πιο διεξοδική συζήτηση, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε αμέσως. Αφήστε που όταν θα φθάσει η ώρα και γι αυτές τις συζητήσεις και πάλι θα αναλωθούμε στα γνωστά και η δικαιολογία μετέπειτα συνήθως είναι ότι... υπήρχε ελάχιστος χρόνος!

Και κάπως έτσι, χωρίς σχεδόν να το πάρουμε χαμπάρι, θα φθάσουμε τελικά στη μέρα των εκλογών αλλά ουσιαστικά συζήτηση… γιοκ. 

Στην ίδια κατηγορία