Γυναίκες της Τέχνης «βολτάρουν» στη δημόσια τηλεόραση

Γυναίκες της Τέχνης «βολτάρουν» στη δημόσια τηλεόραση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ με βλέμμα… θηλυκό από την ΕΡΤ-2.

07 Απριλίου 2019

Πρεμιέρα κάνει αύριο (8/4) στις 10.30 η σειρά ντοκιμαντέρ «Γυναίκες και Τέχνη» (The Story of Women and Art) που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη (10/4). Πρόκειται για αγγλική παραγωγή (BBC) του 2014.

Στη συναρπαστική αυτή μίνι σειρά ντοκιμαντέρ, που θα ολοκληρωθεί σε τρία επεισόδια, η ιστορικός Αμάντα Βίκερι (φωτογραφία) ερευνά τη συμβολή των γυναικών στην Τέχνη.

Η σειρά ακολουθεί έξι με οκτώ καλλιτέχνες ανά επεισόδιο, ξεκινώντας από την περίοδο της Αναγέννησης όπου, μεταξύ άλλων, γνωρίζουμε την Ιταλίδα Λαβίνια Φοντάνα, την πρώτη επαγγελματία ζωγράφο στη Δυτική Ευρώπη, η οποία εργάστηκε στην ίδια σφαίρα με τους άνδρες ομολόγους της, έξω από τη βασιλική αυλή ή το μοναστήρι.

Μέσα στον 18ο αιώνα, γνωρίζουμε τη Γαλλίδα Eλίζαμπεθ Bιτζί-Λεμπράν, η οποία είχε έναν σημαντικό εμπορικό θρίαμβο, παράγοντας χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ αυτών και της Μαρίας Αντουανέτας.Οι αρχές του 20ού αιώνα είναι το σημείο στο οποίο οι γυναίκες άρχισαν να βρίσκουν ισοτιμία, όσον αφορά στην κατάρτιση και την εκπαίδευση στις Τέχνες.

Η σειρά αντικατοπτρίζει όλο το ταξίδι της γυναικείας δημιουργικότητας και πώς αυτή έδωσε στην Τέχνη οικειότητα με τη φύση και με τα ανθρώπινα συναισθήματα, μέσα από σπάνιες συνεντεύξεις, όπως αυτήν με την Τρέισι Εμίν, το «φοβερό παιδί» της βρετανικής Σύγχρονης Τέχνης.