Ας διαλέξουν: βλάκες ή ύποπτοι

Ας διαλέξουν: βλάκες ή ύποπτοι
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το... μπαρδόν που λένε αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να μπλέκουν τα... σώβρακα με τις φανέλες. Και είτε το κάνουν από άγνοια του θέματος είτε από σκοπιμότητα...

11 Απριλίου 2019

Του Σωτήρη Μανιάτη

Γράφουν λοιπόν ορισμένοι επιμένοντας στο θέμα της χρηματοδότησης (περίπου 630.000 ευρώ), από το λεγόμενο cash rebate, της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults In Α Room) που είναι εμπνευσμένη από μέρος του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», ότι πήρε περισσότερα χρήματα από άλλες παραγωγές. Όπως για παράδειγμα αναφέρουν η σειρά «The Durrells in Corfu (S4)» στην οποία δόθηκαν λιγότερα χρήματα (περίπου 471.000). Μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Το ποσό με το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί κάθε παραγωγή εξαρτάται από το ύψος της δαπάνης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και με βάση ένα ποσοστό. Στην πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου κινήτρου (cash rebate) το ποσοστό είχε οριστεί στο 25% και όσες παραγωγές είχαν καταθέσει τότε (2018) αίτηση χρηματοδοτήθηκαν με αυτό το ποσοστό. Μετέπειτα έγινε δυνατή η αύξηση αυτού του ποσοστού στο 35% κάτι που διευκόλυνε ακόμα περισσότερο όχι μόνο την εσωτερική παραγωγή αλλά και την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών έργων. Έτσι, το «Durrells», που ήταν από τα πρώτα που χρηματοδοτήθηκαν το 2018 κατέθεσε δαπάνη περίπου 1.883.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με ποσοστό 25% επί αυτού του ποσού όπως και καμιά δωδεκαριά ακόμα παραγωγές.

Η ταινία του σπουδαίου μας δημιουργού Κώστα Γαβρά πάλι, μπήκε στο πρόγραμμα (cash rebate) όταν είχε αλλάξει το ποσοστό σε 35% και χρηματοδοτήθηκε για δαπάνη περίπου 1.799.000 ευρώ με σχεδόν 630.000 ευρώ. Όπως άλλωστε και ακόμα 11 παραγωγές ενώ έπονται και άλλες. Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να... παίζουν τέτοιου τύπου παιχνιδάκια και μάλιστα στις πλάτες σημαντικών δημιουργών όπως ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος άλλωστε θα μπορούσε να έχει γυρίσει και αυτό το κομμάτι της νέας του ταινίας αλλού.

Καθώς πάντως ορισμένοι επιμένουν σε αυτές τις... ανοησίες για να μη γράψω τίποτα χειρότερο θα πρέπει και να αποφασίσουν: Βλάκες ή ύποπτοι...