«Στρατιωτική εξέγερση» το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αδέλφια στα ΜΜΕ;

«Στρατιωτική εξέγερση» το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, αδέλφια στα ΜΜΕ;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πριν από λίγες μόλις μέρες, την 21η Απριλίου, τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ –ορθώς, φυσικά– φιλοξενούσαν αφιερώματα και αναλύσεις για τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας στη χώρα μας.

01 Μαΐου 2019

Της Δέσποινας Παπαγεωργίου

Σήμερα, που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ηγείται στρατιωτικού πραξικοπήματος που βρίσκεται υπό εξέλιξη, η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ, ακολουθώντας την ορολογία των νοσταλγών της ελληνικής χούντας –και των οπαδών οποιασδήποτε χούντας– μιλούν για «στρατιωτική εξέγερση» ή, σκέτο, «εξέγερση».
Λίγο ακόμα και θα το έλεγαν «επανάσταση», όπως αποκαλούσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος το πραξικόπημα που έβαλε την Ελλάδα στον γύψο και σακάτευε ανθρώπινες ζωές στα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Από πότε ο στρατός κάνει «εξέγερση», και όχι πραξικόπημα, όταν επιχειρεί να ανατρέψει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση;

Ακόμα και mainstream ξένα μέσα, όπως το αμερικανικό CNN, έγραφε «Attempted coup underway in Venezuela»Επιχειρούμενο πραξικόπημα υπό εξέλιξη στη Βενεζουέλα»)
Ακολούθησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (για λόγους που αποτελούν αντικείμενο άλλου ρεπορτάζ) τη «γραμμή» κάποιων αγγλοσαξονικών ΜΜΕ, που χρησιμοποίησαν επίσης την έκφραση «military uprising» για να περιγράψουν το πραξικόπημα του χαϊδεμένου της Δύσης Γκουαϊντο ή μήπως απλώς -με τη γνωστή και επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία πολύ συχνά αναπαράγονται οι ειδήσεις στις ελληνικές ιστοσελίδες- έκαναν κόπι πέιστ και μετέφρασαν την είδηση χωρίς να σκεφτούν;

Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά ότι ο τίτλος των «New York Times» στην ιστοσελίδα τους ήταν, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, «Clashes erupt in Venezuela as Opposition Leader Calls for Uprising». («Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα μετά το Κάλεσμα του Ηγέτη της Αντιπολίτευσης σε Εξέγερση»).
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Και, βέβαια, ενώ μεγάλα ξένα μέσα διέκοψαν με έκτακτα δελτία τα προγράμματά τους για να μεταδώσουν την είδηση του υπό εξέλιξη πραξικοπήματος, τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν την έκριναν και τόσο «έκτακτη» - και ξεκίνησαν κανονικά στην ώρα τους.
Τα μόνα κανάλια που έπαιξαν πρώτο θέμα την είδηση ήταν ο ΣΚΑΪ (με σχόλιο του Ιάσονα Πιπίνη) και η ΕΡΤ (με ρεπορτάζ).
Ο Alpha ξεκίνησε το δελτίο με πρώτη είδηση των τραυματισμό του κοριτσιού στη Θήβα.  Μετά από μισή ώρα δεν είχε παίξει Βενεζουέλα καν. Το ίδιο και το Open TV που έβαλε την είδηση μετά από 30 λεπτά ακριβώς. 
Ο ΑΝΤ1 έπαιξε την είδηση στις 19.51, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου.
Το Star την μετέδωσε στις 20.20, τριάντα πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου.

Δηλαδή, ένα πραξικόπημα που συμβαίνει σε μια ξένη χώρα δεν είναι πρώτη είδηση; Πάντα, εξάλλου, σε μια διεθνή είδηση, «κάτω από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κρύβεται το επίπεδο των οικουμενικών χαρακτηριστικών», όπως γράφει ο Αλαίν ντε Μποτόν στις «Ειδήσεις» - εκείνων των θεμάτων «που υπερβαίνουν τις χρονικές και γεωγραφικές συντεταγμένες και εδράζονται στα διαχρονικά θεμέλια της ανθρώπινης φύσης». Και αυτό, πέρα, φυσικά, από το γεγονός ότι, σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, δεν γίνεται να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τα σημαντικά γεγονότα, ακόμα και αν συμβαίνουν στην άλλη άκρη της γης.

Αλλά εδώ, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν μπόρεσαν – ή, δεν θέλησαν;- να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο ορισμό για ίδιο γεγονός σε ρεπορτάζ με χρονική απόσταση μικρότερη δέκα ημερών (επέτειος πραξικοπήματος 21ης Απριλίου στην Ελλάδα, πραξικόπημα στη Βενεζουέλα σήμερα)…