Το ελληνικό hip hop παίρνει τη θέση του λαϊκού τραγουδιού...

Το ελληνικό hip hop παίρνει τη θέση του λαϊκού τραγουδιού...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Lifht, iLLEOo, Mente Fuerte, Hawk, Snik, Toquel και άλλοι πολλοί, τους γνωρίζετε; Και δεν σας είπαμε καν το όνομα Sin Boy...

05 Αυγούστου 2019

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το ελληνικό hip hop σαρώνει παντού και κυριεύει ολοκληρωτικά το ελληνικό Spotify. Σκεφτείτε πως μέσα στα 20 πρώτα τραγούδια τα 18 είναι ελληνικά hip hop - μόνο ο Shawn Mendes και η Ariana Grande σώζουν την τιμή του ξένου ρεπερτορίου.

Και όλα αυτά όταν λίγους μήνες πριν οι ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες ήταν μέσα στην απελπισία επειδή σπάνια έβλεπες Ελληνες καλλιτέχνες μέσα στο Top 50.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο Sin Boy είχε όλα τα τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Ka Gu Ras» μέσα στο Top 10. Κι εκεί έβρισκες - βρίσκεις όλα αυτά τα ονόματα που υπάρχουν στον τίτλο μας: Lifht, Mente Fuerte, Hawk, Snik, Toquel, iLLEOo κ.ά.

Το καλό με τον Sin Boy, το καλό για τη μουσική βιομηχανία θα έλεγα, είναι που επιλέγει να βγάλει τα κομμάτια του στο Spotify και όχι στο ΥouTube. Ακολουθεί δηλαδή τη σωστή διαδρομή, όπως κάνουν στο εξωτερικό.

Ενα άλλο από τα πολύ ενδιαφέροντα του ελληνικού Spotify chart είναι η απόλυτη επικράτηση του hip hop απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. Συμβαίνει παντού εδώ και πολύ καιρό στον... πολιτισμένο κόσμο, ήρθε πλέον και στην Ελλάδα. Εμπορικό hip hop βέβαια, πολύ εμπορικό, μαζί με τραπ και ρεγκετόν (υβρίδια του hip hop). Αν είναι ωραία; Προσωπικά δεν μου αρέσουν. Τι να μου αρέσει; Ο «Ka Gu Ras»; Αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Αυτό το εμπορικό hip hop πάντως είναι το νέο λαϊκό τραγούδι. Δεν είναι τυχαίο που το Spotify μετά τον iLLEOo μου έβγαλε να ακούσω Κωνσταντίνο Αργυρό. Νομίζω πως αυτού του είδους τα hip hop, τα τραπ και τα ρεγκετόν, σύντομα θα βρεθούν στις λαϊκές πίστες. Ή θα δεχτούν πίεση να πάνε στις λαϊκές πίστες. Για να δούμε τι θα γίνει το χειμώνα. Θα ενδώσουν;