Ταξίδι Νο 1: 1η στάση Σικάγο

Ταξίδι Νο 1: 1η στάση Σικάγο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το e-tetRadio αυτόν τον Αύγουστο διασχίζει την Αμερική (με δύο διαφορετικά οδοιπορικά), τις ΗΠΑ και καταγράφει εντυπώσεις στο ηλεκτρονικό του ημερολόγιο...

07 Αυγούστου 2019

Του Τάσου Παπαϊωάννου

Μια τεράστια καμπύλη 9000 χιλιομέτρων, πάνω από την Ευρώπη και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αθήνα, Ρώμη, πάνω από Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ισλανδία, παρυφές Γροιλανδίας, Goose Bay, Καναδάς, βορειοδυτικά του Μόντρεαλ και η καμπύλη κλείνει στο Chicago. Κλείνει και οι απέραντες ευθείες ξεκινάνε. Οι ανοιχτοί δρόμοι, οι πεδιάδες, τα βουνά. Τα ερημικά τοπία, οι μικρές πόλεις... Κατεύθυνση; Άγνωστη. Δεν έχει και τόση σημασία, όπως έχει πει και ο Bruce, «baby we were born to run». Ας πατήσουμε το γκάζι λοιπόν...

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στο Σικάγο, την πόλη των ανέμων, των γκάνγκστερ και των μπλουζ. Οι πρώτες εικόνες εντυπωσιακές, καθώς οδηγείς προς το κέντρο της πόλης, αποκαμωμένος από το μεγάλο ταξίδι και τις καθυστερήσεις σε πτήσεις και αεροδρόμια. Η πόλη ως επί το πλείστον επίπεδη, χαρακτηρίζεται όμως από τους θεόρατους ουρανοξύστες στο κέντρο της που καθώς πέφτει η νύχτα σχηματίζουν αυτή τη γνωστή εικόνα που είχαμε από μικροί και που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη Σικάγο.

Θέλεις να τη φωτογραφίσεις ξανά και ξανά, θέλεις να βρεις εκείνο το σημείο που ο υπέργειος σιδηρόδρομος περνά ανάμεσα από τα κτίρια, τόσο κοντά, που νομίζεις πως μπορείς να φτάσεις τα βαγόνια απλώνοντας το χέρι από το παράθυρο που «κλέβεις» τη φωτογραφία.

Και κάπως έτσι περνάς δυο μέρες περπατώντας στις περισσότερες από τις 77 γειτονιές του Σικάγο, ψάχνοντας τα σημεία της πόλης που ξεκινά η Route 66, που γυρίστηκε το High Fidelity, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Buddy Guy αλλά και που δολοφονήθηκε ο John Dillinger, βολτάροντας δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη (αλλά και μέσα σε αυτό ;-)) και χαζεύοντας τους χιλιάδες πιτσιρικάδες που έχουν κατακλύσει αυτές τις μέρες την πόλη για το Lollapalooza.

Ο χρόνος λίγος για να μπορέσουμε να πούμε πως το γνωρίσαμε καλά, όμως το Σικάγο σου εμπνέει την ίδια οικειότητα με κάθε μεγάλη αμερικανική πόλη που εδώ και δεκαετίες έχουμε «φάει με το κουτάλι» μέσα από ταινίες, βιβλία και μουσικές... Και σίγουρα θα επιστρέψουμε να της ξαναπούμε ένα «γεια» πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.

Σημεία που ξεχωρίσαμε

Το diner του Lou Mitchell. Για πρωινό (ή brunch αν προτιμάτε) εκεί που ξεκινά η Route 66. Get your kicks ...

Η παραποτάμια βόλτα. Αξίζει να δείτε την πόλη και μέσα από ένα από τα δεκάδες καραβάκια που τη διασχίζουν.

Το Kingston Mines. Αυθεντικός ήχος Chicago blues με μπάντες που «τα σπάνε».

Ινσταγκραμικη φωτογραφία: Στον 5ο όροφο του parking της Wells & Kinzie, απλά χρειάζεται να διαλέξεις παράθυρο και... κλικ!

Μια ταινία για το Σικάγο: High Fidelity. Γιατί το δισκάδικο του Rob μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά ο Rob θα είναι πάντα ένας από εμάς.

Ένα τραγούδι για το Σικάγο: Sufjan Stevens- Chicago