ΕΕΤΤ: «Φτιάξτε κλειστά πάρκα κεραιών και διώξτε τους «πειρατές»»

ΕΕΤΤ: «Φτιάξτε κλειστά πάρκα κεραιών και διώξτε τους «πειρατές»»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναρμόδια δηλώνει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τους «πυρόπληκτους» ραδιοσταθμούς του Υμηττού, πετώντας το «μπαλάκι» στο κράτος και τους άλλους -σχετικούς με το θέμα- φορείς.

13 Σεπτεμβρίου 2019

Ένας μήνας πέρασε από την καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, πυρκαγιά στο βασικό κέντρο εκπομπής της Αθήνας, με τουλάχιστον 15 σταθμούς να βλέπουν τον εξοπλισμό τους καμμένο ολοσχερώς, και τους περισσότερους εξ αυτών να αντιμετωπίζουν ακόμα και τώρα προβλήματα στην λειτουργία τους. Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ δηλώνει αναρμόδια για την εγκατάσταση οικίσκων και πυλώνων που δεν φέρουν κεραιοσυστήματα, και για την ηλεκτροδότησή τους, έχοντας στείλει κατά καιρούς επιστολές σε Δασαρχεία, Τμήματα Ασφαλείας, τον ΔΕΔΔΗΕ, το ΣΔΟΕ και Υπουργεία για την «άναρχη» κατάσταση που επικρατεί στην Αττική.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Υμηττός είναι ένα μη θεσμοθετημένο πάρκο κεραιών, καθώς σύμφωνα με την τελευταία αδειοδότηση (του... μακρινού 2001) είναι προσωρινή τοποθεσία εκπομπής των νόμιμων ραδιοσταθμών, μέχρι την κατασκευή οργανωμένων εγκαταστάσεων στην Πάρνηθα. Επιπλέον επισημαίνει την ανεξέλεγκτη εκπομπή και χρήση συχνοτήτων από ιδιωτικούς και δημόσιους ραδιοσταθμούς, πέρα από τα προβλεπόμενα του νόμου, σε κορυφές όπως ο Υμηττός, η Πάρνηθα, η Αίγινα, η Ζαχαρίτσα (Ποικίλο Όρος), τα Νέα Στύρα Ευβοίας και τα Γεράνεια.

Με βάση της καταγραφές της η ΕΕΤΤ εντόπισε συνολικά 210(!) οικίσκους στην κορυφογραμμή του Υμηττού, και 150 ιστούς και πυλώνες «σε έναν χώρο που δεν διαθέτει περίφραξη ούτε κάποιου είδους κεντρική διαχείριση», με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Ειδική αναφορά γίνεται στους «πειρατές» του βουνού, ο εντοπισμός των οποίων «είναι αδύνατος», καθώς χρησιμοποιούν «τσιλιαδόρους» και άλλα τεχνολογικά μέσα για να κατεβάσουν εγκαίρως τους διακόπτες τους ώστε να μην κατασχεθεί ο εξοπλισμός τους.

Τέλος, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ζητά τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων, ώστε να ξηλωθούν όλες οι παράνομες εγκαταστάσεις και να δημιουργηθούν κλειστά πάρκα κεραιών υπό την εποπτεία της, με βάση τα στοιχεία αδειοδότησής τους.