Η Εφημερίδα των Συντακτών απαντάει στο ΠΑΜΕ

Η Εφημερίδα των Συντακτών απαντάει στο ΠΑΜΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Παρασκευή το βράδυ το ΠΑΜΕ έβγαλε μία βλακώδη ανακοίνωση. Εντελώς όμως.

23 Σεπτεμβρίου 2019

Το ΠΑΜΕ θεωρητικά προσπαθεί να διαφυλάξει τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύοντας τους από τους εργοδότες. Μόνο που στην «Εφ.Συν.» τυγχάνει οι εργαζόμενοι να είναι ταυτόχρονα και εργοδότες. Και τούμπαλιν: οι εργοδότες είναι και εργαζόμενοι.

Μόνοι τους δηλαδή αποφασίζουν για τους εαυτούς τους. Αλλωστε στην «Εφ.Συν.» είναι όλοι εκλεγμένοι: από τον Διευθυντή και τους αρχισυντάκτες μέχρι τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού και της ΑΕ (που εκδίδει την εφημερίδα).

Τώρα αν οι διοικούντες-εργαζόμενοι-συνεταιριστές (και ό,τι άλλο είναι) της «Εφ.Συν.» λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον τους, καλά να πάθουν. Κι ευτυχώς που ήρθε το ΠΑΜΕ να τους σώσει. Σωτήρες αληθινοί...

Η απάντηση της εφημερίδας που υπογράφει ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.»

Την Παρασκευή 20/9 το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση μιλώντας για «επικίνδυνους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Εφημερίδας των Συντακτών». Η απάντησή μας, η απάντηση του «Συνεταιρισμού των Εργαζομένων στην “Εφ.Συν.”», τη μοναδική ανεξάρτητη και συνεταιριστική εφημερίδα στη χώρα, είναι απλή και κατηγορηματική.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα μας, σε αντίθεση με τις άλλες εφημερίδες, δεν έχουν ούτε «διοίκηση», ούτε «διοικούντες», ούτε «εργοδοσία». Μοναδικοί ιδιοκτήτες τής «Εφ.Συν.» είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν και οι αναγνώστες της. Ολα τα εκλεγμένα όργανα της εφημερίδας μας συγκροτούνται από εργαζόμενους συνεταιριστές, οι οποίοι περιφρουρούν και υπερασπίζονται σταθερά τα συμφέροντα της εφημερίδας και των εργαζομένων σε αυτήν.
Οι όψιμα ενδιαφερόμενοι για τα δικαιώματά μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τη συνέπειά μας στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και με την αυστηρή προσήλωσή μας στη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας έναντι όλων, η εφημερίδα μας συμπληρώνει σε λίγες εβδομάδες εφτά χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του Τύπου και παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που διεξάγεται εναντίον της από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, οι όποιοι καταγγέλλοντες να αναζητήσουν αλλού αντεργατικούς σχεδιασμούς και απαιτήσεις της εργοδοσίας και να στρέψουν εκεί το αγωνιστικό ενδιαφέρον τους.
Ο Συνεταιρισμός των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.» με την επωνυμία «Συνεταιρισμός των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά», στον οποίο ανήκει η εφημερίδα, λειτουργεί και αποφασίζει πάντα με συλλογικές διαδικασίες και επιλέγει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται η έκδοση, η ανεξαρτησία και το μέλλον της εφημερίδας, η θωράκισή της απέναντι στη διαπλοκή που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτήν.
Κάθε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται, για να διασπαστεί το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων στην «Εφ.Συν.» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
Οι Διοικούντες την «Εφημερίδα των Συντακτών» απαιτούν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμμιά μισθολογική απαίτηση από τη εργοδότρια εταιρεία.
Απαράδεκτη και αντεργατική ενέργεια, γιατί στην πραγματικότητα η εφημερίδα δεν έχει καταβάλλει δύο και πάνω μισθούς και με την κίνηση αυτή επιχειρεί να εμφανίσει ότι δεν χρωστά στους εργαζόμενους, με στόχο να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης του τύπου, που ψηφίστηκε από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Δίνοντας τους αντιπαροχή γραμμάτιο με μεταχρονολογημένη λήξη- εξόφληση σε ένα χρόνο.
Επισημαίνουμε ότι η ενυπόγραφη εκχώρηση των μισθολογικών απαιτήσεων από τους εργαζόμενους στην εργοδοσία εγκυμονεί κινδύνους να γίνει αδύνατη η διεκδίκηση αυτών των μισθών στην περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας καταβολής τους στο μέλλον.
Για την ώρα η εφημερίδα καρπώνεται τσάμπα δουλειά ενώ το γραμμάτιο σημαίνει κίνδυνο να χάσουν τους μισθούς οι εργαζόμενοι αν δεν υπάρξει χρηματικό αντίκρυσμα στην ημερομηνία εξόφλησής του.
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της «Εφημερίδας των Συντακτών» να μην περάσουν θηλιά στο λαιμό τους, εκχωρώντας μισθολογικά τους δικαιώματα στην διοίκηση της εφημερίδας. Ως ενέργεια ανοίγει το δρόμο του εκβιασμού εργαζομένων από την εργοδοσία και άλλων ΜΜΕ να εκχωρούν μισθολογικές απαιτήσεις, δηλαδή να δουλεύουν τσάμπα, αφού η απλήρωτη δουλειά είναι γενικευμένο φαινόμενο στα ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της εφημερίδας που αντιστέκονται και καλούμε τις πλειοψηφίες των Ενώσεων να πάρουν θέση τώρα!