Δεν είναι απεργία, είναι κοροϊδία

Δεν είναι απεργία, είναι κοροϊδία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα ξεκαρδιστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Σπύρου Κρίμπαλη, πρώην Εντεταλμένου Συμβούλου Προγράμματος της ΕΡΤ, «Η ΕΡΤ εν τάφω» (εκδόσεις Brainfood). .

03 Οκτωβρίου 2019

Α, όλα κι όλα! Πολλά μπορεί να σούρει κανείς στον Καλφαγιάννη αλλά όχι ότι ανακατευόταν στο καθημερινό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Μπορεί να είχε βάλει τον κολαούζο του, τον Βαρελά, για ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, μπορεί να μεθόδευε παρασκηνιακά τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις των Προϊσταμένων και των Διευθυντών, μπορεί οι «πυροβολημένοι» προστατευόμενοί του να έβγαζαν τα μισά προγράμματα «τεχνικώς ακατάλληλα» κατά το δοκούν, όμως ο ίδιος ο Καλφαγιάννης δεν έβαζε χέρι στο καθημερινό πρόγραμμα, στα σεντόνια προγραμματισμού που λέμε. Με μια σημαντική εξαίρεση. Τις ημέρες των απεργιών και των στάσεων εργασίας. Εκείνες τις άγιες ημέρες της εργατιάς και του αγώνα ο Καλφαγιάννης γινόταν ο πραγματικός Διευθυντής Προγράμματος της ΕΡΤ. Πιο πάνω από τον Σιούλα κι από μένα. Πιο πάνω από τον Κωστόπουλο και τον Λεοντή. Πιο ψηλά από τον Παππά και τον Κρέτσο. Οι μέρες των απεργιών ήταν οι δικές του μέρες. Οι μέρες που είχαν την γλυκιά σφραγίδα της ΠΟΣΠΕΡΤ και την άγρια υπογραφή του Καλφαγιάννη. Οι Καλφαγιαννομέρες, θα τολμούσα να πω.

Το «απεργιακό πρόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση λειτουργεί χονδρικά ως εξής: Τα δελτία ειδήσεων και οι ζωντανές εκπομπές αναστέλλονται ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα (σειρές, ταινίες, μαγνητοσκοπημένες εκπομπές κλπ.) παίζει κανονικά. Στην ΕΡΤ αναστέλλονται τα πάντα. Έτσι, για να γουστάρει ο Καλφαγιάννης και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ιδέα είναι ότι λόγω της απεργίας το πρόγραμμα της ΕΡΤ πρέπει να γίνει άνω-κάτω, φύρδην μίγδην, μπάτε σκύλοι αλέστε. Αν μια καινούργια σειρά ή μια ταινία πρώτης μετάδοσης ή ένα άπαιχτο επεισόδιο κάποιας εκπομπής είναι προγραμματισμένα για εκείνη την ημέρα δε θα παίξουν. Θα παίξουν μόνο κάτι παλιατζούρες από το αρχείο της ΕΡΤ και μόνο, εδώ είναι όλο το ζουμί, εφόσον τις εγκρίνει ο Παναγιώτης.

Όταν στην πρώτη γενική απεργία που μου έλαχε, οι συνάδελφοι στο τμήμα προγραμματισμού, «σύνθεσης προγράμματος» το λένε στην ΕΡΤ, με ενημέρωσαν ότι πρέπει να πάρουμε άδεια από τον Καλφαγιάννη για το πρόγραμμα που θα παίξουμε, με έπιασαν τα γέλια.

- Σοβαρά;
- Εμ τι, ασόβαρα; Στην ΕΡΤ βρισκόμαστε.

Και βέβαια εκτός από το περιεχόμενο του προγράμματος, σημασία έχει και η εικόνα. Πώς να ξεχάσεις το επαναστατικό λάβαρο, την κόκκινη παντιέρα, την κακόγουστη κάρτα της ΠΟΣΠΕΡΤ με τα αιτήματα της απεργίας που καταλαμβάνει το ένα τρίτο της οθόνης; Η πλάκα είναι ότι όποια και να είναι τα αιτήματα της γενικής απεργίας, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει πάντα τα δικά της αιτήματα.

Αυτός όμως είναι ο Καλφαγιάννης! Κλειδοκράτορας των απεργιών. Διευθυντής Προγράμματος και Διευθύνων Σύμβουλος μαζί. Αρχή και τέλος. Ουρανός και θάλασσα. Και εφόσον είναι όλα αυτά μαζί, όποτε γουστάρει πατάει το κουμπάκι της απεργίας και όποτε γουστάρει το ξεπατάει.

Τέλος Σεπτεμβρίου το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ αποφασίζει ομόφωνα (δηλαδή ο Καλφαγιάννης με τον εαυτό του) «να προχωρήσει μαζικά σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να δοθούν οι απαιτούμενες για τους εργαζόμενους λύσεις». Λύσεις σε ποια ζητήματα; Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, νέο μισθολόγιο, επιδόματα, οφειλόμενα δεδουλευμένα, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και διάφορα άλλα για τα μάτια του κόσμου π.χ. ολοκλήρωση Καλφανογράμματος.

Δυο εβδομάδες μετά, το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ αποφασίζει πάλι ομόφωνα (δηλαδή πάλι ο Καλφαγιάννης με τον εαυτό του) να κορυφώσει τον αγώνα με μια σούπερ πανσωματειακή συγκέντρωση-συνέλευση που θα δρομολογήσει τις σούπερ δυναμικές κινητοποιήσεις για να κλάψουνε μανούλες.

Άλλες δυο εβδομάδες μετά, αποφασίζονται επιτέλους 6ωρες στάσεις εργασίας για τις 24.10.2018 και τις 26.10.2018 με τα παραπάνω αιτήματα. Οι κινητοποιήσεις στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Παραπολιτικά το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων της ΕΡΤ φτάνει το 93% ενώ το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ πάλι ομόφωνα (δηλαδή ο Καλφαγιάννης με την πάρτη του) εξαγγέλλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες για την επόμενη εβδομάδα. Θρίαμβος! Σεισμός! Απεργιακός παροξυσμός!

Φυσικά, όλα αυτά είναι κατασκευασμένα. Το ποσοστό συμμετοχής είναι απολύτως ψεύτικο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΕΡΤ, που δε διαψεύστηκε από κανέναν, από τους 2.200 εργαζομένους στην ΕΡΤ απέργησαν μόνο οι 40! Μιλάμε για ένα ποσοστό που αγγίζει, χωρίς να το πιάνει κιόλας, το 2% των εργαζομένων. Δεν είναι καταπληκτικό; Δηλαδή παρόλο που το 93% νομίζει ότι απέργησε, μόνο το 2% θα χάσει τελικά το μεροκάματο. Στο μαγικό κόσμο της ΕΡΤ «τίποτα δεν είναι αληθινό, όλα επιτρέπονται». Την περίφημη αυτή φράση μπορεί να την εμπνεύστηκε ο μέγας ιδρυτής του τάγματος των Ασασίνων, Χασάν Ιμπν Σαμπάχ, όμως κανένας δεν την εφάρμοσε πιο ευφάνταστα και δημιουργικά από τον τρισμέγιστο ιδρυτή του τάγματος των Ποσπερτίνων, Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Κι ενώ οι Ποσπερτίνοι υπό τον Καλφαγιάννη ετοιμάζονται να καταλάβουν τα θερινά ανάκτορα με ποσοστά συμμετοχής που να ξεπερνούν ενδεχομένως το 110%, έρχονται απανωτά δύο χαστούκια. Ήττα του Παππά στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αποπομπή του Κωστόπουλου από την ΕΡΤ. Κι έτσι ο Καλφαγιάννης αναγκάζεται να μαζέψει τα κομμάτια του και να αποφασίσει με βαριά καρδιά την αναστολή των κινητοποιήσεων στέλνοντας ταυτόχρονα κι ένα μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο Νίκο Παππά από την κακιά, κακιά, πολύ κακιά εσωκομματική αντιπολίτευση:

«Επειδή δεν σκοπεύουμε να παράσχουμε κανενός είδους άλλοθι σε κανέναν και κυρίως σε όσους βρίσκονται στον πυρήνα ή στις «παρυφές» (ως μέλη ή ως «συστρατευόμενοι») στην επί της ουσίας κυβερνώσα «εσωκομματική αντιπολίτευση», η οποία στην πραγματικότητα προκάλεσε την υφιστάμενη σήμερα ακυβερνησία της ΕΡΤ, αναστέλλουμε μέχρι νεωτέρας τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις που έχουμε προαναγγείλει, γεγονός βέβαια που δεν μας εμποδίζει να συμμετάσχουμε στην 24ωρη απεργία της 14/11/2018 που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προβάλλοντας έτσι και τα δικά μας αιτήματα.»

Τι σας έλεγα; Άλλα αιτήματα έχει η γενική απεργία. Άλλα ο Καλφαγιάννης. Έτσι, ρε φίλε, επειδή μπορεί.

_________________________________________________

Ανοιχτή συζήτηση για τη Δημόσια Τηλεόραση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η ΕΡΤ εν τάφω» του Σπύρου Κρίμπαλη.
Συζητούν:
Μανώλης Ανδριωτάκης - Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Κώστας Κατσουλάρης - Συγγραφέας
Νίκος Μιχαλίτσης - Πρώην Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας ΕΡΤ
Μάχη Νικολάρα - Δημοσιογράφος
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μυρτώ Αλικάκη,

Cafe στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Παρασκευή 4/10 στις 7 το απόγευμα.