Ο Derrick May, ο βετεράνος της techno στην Αθήνα

Ο Derrick May, ο βετεράνος της techno στην Αθήνα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στο opening των μηνιαίων events στο Steam club.

25 Οκτωβρίου 2019

Παρά την αδράνειά του πάνω από μία δεκαετία, ο  Derrick May, από τους Belleville Three, το στέλεχος των πρωτοπόρων παραγωγών του Detroit που δοκίμασε τα όρια της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής και άλλαξε την ακεραιότητα του είδους για πάντα, παραμένει άθικτη φιγούρα στο βάθρο της ηλεκτρονικής σκηνής.

Ο Derrick May με λίγα λόγια

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς θρύλους στην ηλεκτρονική μουσική και ένας από τους ελάχιστους σε οποιοδήποτε είδος μουσικής ο οποίος βοήθησε να δημιουργηθεί ένα στυλ που έχει αλλάξει τον ήχο και τη μορφή της ηλεκτρονικής μουσικής σε όλο τον κόσμο: την techno.

Γεννημένος στο Detroit στις 6 Απριλίου του 1963, ο May γνώρισε τους υπόλοιπους ιδρυτές της techno, τον Juan Atκins και τον Kevin Saunderson, ενώ ήταν ακόμα έφηβος και σπούδαζε στο Belleville High School.

Εμπνευσμένος από τους ευρωπαϊκούς ηλεκτρονικούς ήχους και τη μαύρη αμερικανική χορευτική μουσική, οι May, Atkins και Saunderson - οι επονομαζόμενοι «Belleville Three» - ανέπτυξαν ένα στυλ που ήταν τόσο φουτουριστικό όσο και συναισθηματικό, φυσικό αλλά και εγκεφαλικό. «Κανείς από εμάς δεν ήξερε ότι αυτό θα κάτι επαναστατικό. Δεν είχαμε καμία ιδέα ότι αυτό που κάναμε θα αλλάξει τον κόσμο», θυμάται.

Ο περιζήτητος remixer

Οι πρώιμες ηχογραφήσεις του May σαν Rhythim is Rhythim και Mayday επεσήμαναν το όραμά του για τη δημιουργία ‘high-tech soul’ μουσικής - «Nude Photo» (με τον Thomas Barnett), «The Dance», «Strings of Life», «It Is What It Is» και «Illusion» (ως R-Tyme) παραμένουν αναλλοίωτες τρεις δεκαετίες αργότερα. Καθώς η μουσική του βοήθησε την ευρωπαϊκή έκρηξη του rave στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αυτός έγινε επίσης περιζήτητος σαν remixer.

Δημιούργησε την δισκογραφική του την Transmat το 1986 για να κυκλοφορήσει τη δική του μουσική, αλλά επίσης την χρησιμοποίησε για να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά από τους Detroit techno παραγωγούς, με κυκλοφορίες από τους Silent Phase (Stacey Pullen), Psyche (Carl Craig), Dark Comedy (Kenny Larkin) και Suburban Knight (James Pennington), μεταξύ άλλων. Η Transmat εξακολουθεί να είναι μια διέξοδος για παράτολμη  ηλεκτρονική μουσική. Οι κλασικές ηχογραφήσεις του συλλέχθηκαν στο άλμπουμ «Innovator»  το 1996 και συνεργάστηκε επίσης με τον Steve Hillage στο System 7's album «Mysterious Traveler», που κυκλοφόρησε το 2002.

Ωστόσο, στη συνέχεια σταμάτησε τις ηχογραφήσεις αφού απογοητεύτηκε με τη μουσική βιομηχανία, και για πολλά χρόνια μετά από αυτό δεν υπήρχε κανένα νέο δισκογραφικό υλικό του Derrick May. Αντί αυτού αφιερώθηκε στον DJing σε όλο τον κόσμο, και έγινε διάσημος σε όλες τις ηπείρους για την έντονα εμψυχωτική προσέγγισή του στο να παίζει μουσική, την ικανότητά του να συνδέει τη φουτουριστική με την funky, και να διαμορφώσει μια δραματική, προκαλώντας έντονο συναίσθημα, αφήγηση.

Με ένα νέο ξεκίνημα το 2014, ο May άρχισε να συνεργάζεται με την Macedonian Symphony Orchestra για μια σειρά από συναυλίες που έλαβαν εύθυμη μνεία και κρίθηκαν επιτυχημένες, χαρακτηριζόμενες από την απόλυτα λεπτομερή ορχηστρικά  ερμηνεία των κλασσικών έργων του.

DEEP PHASE presents DERRICK MAY

Support Acts : MIKEE | TECH1NE | St. M.

Saturday 26 October 2018 at Steam

Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι, Αθήνα

Doors open at 00:05 till 08:00

Τιμές εισόδου / Tickets at the door :15€

Τιμή φιάλης / Bottle price (down & upper area): 140€ / 4 person