30 χρόνια Mega, 30 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση (βίντεο)

30 χρόνια Mega, 30 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση (βίντεο)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «μεγάλο κανάλι» κλείνει σήμερα τρεις δεκαετίες «ζωής», εν αναμονή εξελίξεων...

20 Νοεμβρίου 2019

Παιανία, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989, ώρα 3 το μεσημέρι. Το Mega κάνει πρεμιέρα στον τηλεοπτικό αέρα μέσα από τις συχνότητες 25 UHF (Υμηττός), 7 UHF (Πάρνηθα) και 47 UHF (Αίγινα) για την Αττική. Ο πρώτος πανελλαδικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα είναι γεγονός.

Ένα δευτερόλεπτο πριν το «μεγάλο κανάλι» βγει στον αέρα...

Στην πρώτη μέρα του το πρόγραμμα του Mega είχε διάρκεια μικρότερη των 12 ωρών, σύμφωνα με την LiFO και σταδιακά μεγάλωνε. Αποτελούνταν ως επί το πλείστον από ξένες σειρές, 5 δελτία ειδήσεων, μια ελληνική ταινία, ένα τηλεπαιχνίδι και μια μουσική εκπομπή. Στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν η Λένα Αρώνη.

15.00 Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας)
16.00 Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
16.30 Mega Hits (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
17.30 Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
18.00 Ειδήσεις
18.05 Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
18.30 Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)
19.00 Ειδήσεις
19.01 Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
20.00 Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
20.30 Τα γεγονότα στις 8.30
21.00 Θανάση, πάρε τ' όπλο σου (Ελληνική ταινία)
22.00 Ειδήσεις
22.05 Συνέχεια της ελληνικής ταινίας
23.00 Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
00.00 Ειδήσεις
00.05 Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά)

Το πρώτο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «μεγάλου καναλιού» παρουσίασε η Λιάνα Κανέλλη, στις 8.30 το βράδυ της ίδιας μέρας. Το πρώτο του ρεπορτάζ έγινε από τον Αντώνη Λιάρο, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, καλύπτοντας τις διαπραγματεύσεις της ΝΔ για την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Νυχτερινό δελτίο ειδήσεων στις 7 Δεκεμβρίου 1989, με τον Αιμίλιο Λιάτσο.

Σχεδόν αμέσως, το Mega μπήκε στο «παιχνίδι» της μυθοπλασίας. Μια ημέρα (21/11) μετά το επίσημο λανσάρισμά του, βγήκε στον αέρα η σειρά «Πατήρ, Υιός και Πνεύμα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, την Τζοβάνα Φραγκούλη, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Τάκη Παπαματθαίου κ.ά., και την επόμενη (22/11) ξεκίνησαν να προβάλλονται οι «Αυθαίρετοι», με τον Δημήτρη Πουλικάκο, την Βάσια Τριφύλλη, τον Χρήστο Βαλαβανίδη, τον Θέμη Μάνεση κ.ά. Την ίδια σεζόν βγήκαν κι άλλες σειρές όπως η «Επικίνδυνη Λήψη» και οι «Τρεις Χάριτες», των Ρέππα-Παπαθανασίου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το Mega (μαζί με τον ΑΝΤ1) πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό τοπίο. Τόσο στην ενημέρωση, με τα δελτία ειδήσεών του, τα γρήγορα αντανακλαστικά του και τις πολιτικές του εκπομπές, όσο και στην ψυχαγωγία με πρώτες και καλύτερες τις σειρές του, ξένες παραγωγές, τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι, σατιρικές εκπομπές, αθλητικές μεταδόσεις κ.ά.

Αφιέρωμα για τα 10 χρόνια του Mega, και η παρουσίαση του τωρινού λογότυπου που καναλιού.

Προς τις αρχές της δεκαετίας, την περίοδο των μνημονίων, ξεκίνησαν τα προβλήματα για το Mega. Κυρίως στα οικονομικά του και στον τομέα της ενημέρωσης. Η θεαματικότητα του κεντρικού δελτίου έπεσε, ενώ τα χρέη της «Τηλέτυπος» αλλά και των δύο από τους τρεις βασικούς μετόχους του, της «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα και του ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη. Το τελευταίο του δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε στις 2 το μεσημέρι της 14ης Σεπτεμβρίου 2016.

Οι εκπομπές του σταμάτησαν να μεταδίδονται, οι σειρές του «κόπηκαν» και οι εργαζόμενοι ανέλαβαν από μόνοι τους το Mega. Το 2017 μπήκαν στο μετοχικό σχήμα του καναλιού ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι. Στον πρώτο διαγωνισμό για τις νέες άδειες εθνικής εμβέλειας (που αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός) αποκλείστηκε, ενώ στον δεύτερο δεν κατέθεσε καν φάκελο.

Το τέλος για το Mega, όπως το ξέραμε, ήρθε λίγο μετά τις 2 τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 2018, οπότε και το σήμα του «κατέβηκε» από την Digea.

Σήμερα, ακριβώς 30 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, το «μεγάλο κανάλι» βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Τα περιουσιακά του στοιχεία αναμένεται (και τυπικά) να περάσουν στην «Alter Ego» του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Mega αναμένεται να επιστρέψει στις τηλεοράσεις τον Ιανουάριο, με αρκετά από τα παλιά του στελέχη.