Lee Scratch Perry

Lee Scratch Perry
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο Piraeus 117 Academy. Opening Act: Los ScartOi!

26 Νοεμβρίου 2019

«Είμαι καλλιτέχνης, μουσικός, μάγος, συγγραφέας, τραγουδιστής. Είμαι τα πάντα. Είμαι ο Lee από τη ζούγκλα της Δυτικής Αφρικής, που ξαναγεννήθηκε μέσω μετενσάρκωσης στην Τζαμάικα».

Δεν ξέρεις από που να πρωταρχίσεις να μιλάς για τον Lee Scratch Perry. Ο Τζαμαϊκανός μύθος που με τον καταλυτικό του ρόλο απογείωσε την καριέρα του Bob Marley, συνεργάστηκε με όλους, από τον Paul McCartney και τον Junior Murvin, ως τους Beastie Boys και τους Clash, έχει κατακτήσει αναρίθμητα ρεκόρ σαν καλλιτέχνης και παραγωγός.

 Οι καινοτομίες που πρώτος αυτός, ο εκκεντρικά μεγαλοφυής άνθρωπος, εμπνεύστηκε και εφάρμοσε στα 60s και στα 70s, ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους και η μετέπειτα επιρροή τους στη παραγωγή των δίσκων τεράστια. Η δημιουργική μεγαλοφυΐα του «νονού» της dub συνεχίζει να «αντηχεί» από το hip-hop στο grime και το dubstep και από την ηλεκτρονική έως την post punk.

Ο Lee "Scratch" Perry «ακούει φωνές»... Οι ήχοι του σύμπαντος που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ακούει μέσα στο κεφάλι του, άλλαξαν τον κόσμο...της μουσικής. Η rap και η reggae δεν θα υφίσταντο ως είδος χωρίς αυτόν – και το φοβερό είναι ότι όλα αυτά τα έκανε χωρίς να έχει μάθει ποτέ να παίζει ένα μουσικό όργανο.

Αυτή η άκρως επιδραστική, μικροσκοπική φιγούρα, της οποίας η φήμη και η πολύχρωμη προσωπικότητα ταιριάζουν απόλυτα με τον τίτλο, που έδωσε μόνος του στον εαυτό του: «I Am the Upsetter», ανέτρεψε τα πάντα, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στα τέλη της δεκαετίας του '50 στο Studio One του Clement "Coxsone" Dodd στην πατρίδα του, το Kendal στην Τζαμάικα.

Με οδηγό τη διαίσθηση και το ένστικτό του και μόνο, έφερε καινοτομίες στο μιξάρισμα, επινόησε «σαμπλάρισμα», όταν κανείς άλλος δεν το είχε σκεφτεί, χρησιμοποίησε με πρωτοποριακό τρόπο τα ηχητικά εφέ, πόνταρε στο ασταμάτητο παιχνίδι και τη συνεχή επανάληψη της ηχούς και της αντήχησης, το περίφημο «echo reverb» και έστησε το stage, έθεσε τα θεμέλια για τους μουσικούς πειραματισμούς γενιών και γενιών μουσικών που ακολούθησαν.

Last Details:

Los ScartOi! on stage: 20:30

Lee «Scratch» Perry on stage: 22:00