Παρουσιάστηκε η «νέα ΕΡΤ» των Ζούλα-Γαμπρίτσου

Παρουσιάστηκε η «νέα ΕΡΤ» των Ζούλα-Γαμπρίτσου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, οι στόχοι της νέας και το νέο προφίλ των προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στα βασικά σημεία της συνέντευξης τύπου.

11 Δεκεμβρίου 2019

Έγιναν σήμερα, ενώπιον των αρμόδιων συντακτών, τα επίσημα αποκαλυπτήρια της στρατηγικής του νέου διοικητικού διδύμου της ΕΡΤ, του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα και του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου. Η παρουσίαση έγινε σε τρεις άξονες που αφορούσαν την ΕΡΤ που παρέλαβαν από το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς, τα όσα έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες και τα σχέδια για το μέλλον.

Οι νυν επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης κατηγόρησαν τους προηγούμενους για φτωχό πρόγραμμα την φετινή σεζόν, μη ευκρινή ταυτότητα στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, έλλειψη αντικειμενικότητας στην ενημέρωση, χαμηλές επιδόσεις στις μετρήσεις, επένδυση μεγάλων ποσών σε αθλητικό πρόγραμμα, «γερασμένο» ανθρώπινο δυναμικό, γραφειοκρατία και οργανωτική δυσλειτουργία. Παράλληλα προβλήθηκαν μετρήσεις της EBU, στις οποίες η ΕΡΤ έχει από τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ευρώπη και τις μεσογειακές χώρες, αλλά και πολύ χαμηλή τηλεθέαση σε σχέση με άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς (40η ανάμεσα σε 48 χώρες).

Στα σημαντικότερα επιτεύγματά τους, τους τελευταίους τρεις μήνες, οι Κωνσταντίνος Ζούλας και Γιώργος Γαμπρίτσος ανέφεραν την εξοικονόμηση άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από τα δικαιώματα της Super League 1 και Super League 2, την βελτίωση του ενημερωτικού τομέα «με γνώμονα την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα», την στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας με 2,6 εκατομμύρια ευρώ, την εφαρμογή της ΚΥΑ για τον συμψηφισμό αποζημιώσεων και δεδουλευμένων στους εργαζόμενους λόγω του «μαύρου» του 2013 και τον διάλογο με τα σωματεία για τις ΣΣΕ. Στους στόχους τους περιλαμβάνουν:

- Ανανέωση του προσωπικού
- Ορθολογικότερη κατανομή των πόρων σε πρόγραμμα και επενδύσεις
- Οργανωτική δομή που ταιριάζει καλύτερα στο σημερινό περιβάλλον των τριών μέσων
- Αποσύνδεση από τον στενό δημόσιο τομέα, με κανόνες και προϋποθέσεις
- Αύξηση των ωφέλιμων οικονομικών πόρων

Τέλος, με τη νέα στρατηγική περιεχομένου της για την τριετία 2020-2023, η ΕΡΤ θα επενδύσει στην μυθοπλασία, την ψυχαγωγία, σε πρόγραμμα για παιδιά και νέους με πιλοτικές εκπομπές, στα αθλητικά, τον πολιτισμό και το internet, με τη δημιουργία νέων καναλιών ΕΡΤ Play. Επιπλέον παρουσιάστηκε και η νέα ταυτότητα των καναλιών και των ραδιοσταθμών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Στα αξιοσημείωτα, η ΕΡΤ1 μετατρέπεται σε κανάλι γενικής στόχευσης, το Δεύτερο Πρόγραμμα θα έχει αμιγώς ελληνικό ρεπερτόριο, η Φωνή της Ελλάδας θα «απεξαρτηθεί» από τα βραχέα και στις τοπικές ΕΡΑ θα ισχύει η «ραδιοφωνική εκπομπή ανά περιφέρεια». Αναλυτικά:

- ΕΡΤ1: Πολυσυλλεκτική
Έμφαση στην ενημέρωση και την δημοσιογραφική έρευνα. Ελληνική μυθοπλασία, ψυχαγωγία και μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

- ΕΡΤ2: Στοχεύει σε ειδικά κοινά
Εκπομπές λόγου, τέχνης & πολιτισμού, ιστορίας, γλώσσας, επιστήμης, ντοκιμαντέρ. Ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχείου της ΕΡΤ. Ξένες σειρές, σινεφίλ, νέοι, μουσική. Παιδικό πρόγραμμα.

- ΕΡΤ3: Στοχεύει σε ειδικά κοινά με επίκεντρο την περιφέρεια
Ενημέρωση και πολιτισμός με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Έμφαση στη συνεργασία με τους βόρειους γείτονές μας, ανταλλαγές, συμπαραγωγές.

- ΕΡΤ SPORTS: Στοχεύει στο κοινό που ενδιαφέρεται για αθλητικό περιεχόμενο
Έμφαση στο μη εμπορικό αθλητικό περιεχόμενο. Εμπλουτισμός με εκπομπές αθλητικού ενδιαφέροντος.

- ERT WORLD: Πρόγραμμα για τον απόδημο Ελληνισμό
Ενημέρωση και επιλεγμένες εκπομπές της ΕΡΤ και στην Αγγλική γλώσσα. Προσθήκη εκπομπών
ειδικά για τους απόδημους. Έμφαση στην ιντερνετική μετάδοση (on-demand) για τη νεότερη γενιά.

- ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ενημερωτικό
Οι ειδήσεις και η ανάλυσή τους όλο το 24ωρο από την Ελλάδα και τον κόσμο.

- ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ελληνικό τραγούδι
Διαχρονικό & σύγχρονο για όλες τις ηλικίες.

- ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κλασική μουσική
Εκπομπές λόγου και πολιτισμού.

- ΕΡΑ ΣΠΟΡ: Αθλητικό ενημερωτικό ραδιόφωνο

- KOSMOS: Μουσικό
Διεθνές ρεπερτόριο

- Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Απόδημος Ελληνισμός
Έμφαση στην διαδικτυακή παρουσίαση. Σταδιακή απεξάρτηση από τα βραχέα. Εξοικονόμηση πόρων για νέο Πρόγραμμα.

- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΑ
Σήμερα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Επαναπροσδιορισμός του σκοπού των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ:
1) Ραδιοφωνική εκπομπή ανά περιφέρεια.
2) Τηλεοπτική κάλυψη γεγονότων για ΕΡΤ1 και
ΕΡΤ3.
3) Τοπική πολιτιστική παρουσία.