Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία του χορωδιακού τραγουδιού

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη κυρία του χορωδιακού τραγουδιού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε ηλικία 91 χρονών πέθανε η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, γνωστή και από τις μεγαλειώδεις συνεργασίες της με τον Μίκη Θεοδωράκη.

21 Δεκεμβρίου 2019

Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου γεννήθηκε το 1928 στο Βόλο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από το Ωδείο του Βόλου. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στην Αθήνα όπου πήρε δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών από το Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Το '52 ο Μανώλης Καλομοίρης της εμπιστεύεται τη διεύθυνση και την αναδιοργάνωση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι, δημιουργεί παιδικές και μικτές χορωδίες. Έτσι γεννιέται η Χορωδία Τρικάλων, που γίνεται γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πρώτη εμφάνιση της Χορωδίας στο «Παλλάς», το Δεκέμβριο του 1955 προκάλεσε διθυραμβικές κριτικές, καθώς όλοι μίλησαν για «φως εκ Τρικάλων». Το 1963, η Χορωδία Τρικάλων «συναντιέται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Επιτάφιο» του οποίου διασκεύασε για χορωδία η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, σπάζοντας το ταμπού που ήθελε τις χορωδίες να μην συμμετέχουν σε έργα στα οποία «παίζει» λαϊκή ορχήστρα.

Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό καθώς η σπαρακτική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και το λαϊκό elan της μουσικής του Θεοδωράκη απογειώνεται από τη χορωδιακή εκτέλεση της Χορωδίας Τρικάλων. Η επιτυχία του «Επιτάφιου» πείθει τη Χορωδία Τρικάλων να ηχογραφήσει κι άλλους δίσκους βασισμένους σε τραγούδια του Μική Θεοδωράκη, τα οποία διασκευάζει η ίδια η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου. Πολύτιμος συμπαραστάτης της υπήρξε ο σύζυγός της, αγωνιστής του ΕΑΜ, Λεωνίδας Παπαστεφάνου.

Το 1966 εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου τη βρίσκει η δικτατορία και σιωπά επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτή την περίοδο αρχίζει να μελοποιεί έργα μεγάλων μας ποιητών τα οποία ηχογραφεί στη μεταπολίτευση.Τα έργα της είναι: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Πάνου Παναγιωτούνη, «Αδούλωτη» της Έλλης Παπαδημητρίου, «Άσμα ασμάτων» σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη, «Πρελούδια» ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Πόλεμος και Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και ένα ορχηστρικό «Καημοί στη γειτονιά».

Μέχρι το τέλος της ζωής της η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου συνέχισε να διδάσκει και να διευθύνει χορωδιακά σύνολα.