Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2019 #1

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2019 #1
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα στον χώρο του ραδιοφώνου, τη χρονιά που φεύγει, από το e-tetRadio.

29 Δεκεμβρίου 2019

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

- Στους 91.4 των FM, «μετακόμισε» το Κόκκινο Θεσσαλονίκης, στην παλιά συχνότητα του μουσικού του ραδιοσταθμού «Στο Μωβ».

- Τη μέτρηση της ακροαματικότητας των ραδιοφώνων της Αθήνας, αντικαθιστώντας την Focus-Bari, ανέλαβαν κι επίσημα η MRB και η 361 Research Solutions. Ωστόσο προέκυψε πρόβλημα με τη δεύτερη εταιρεία, η οποία με απόφαση της ΕΙΙΡΑ αντικαταστάθηκε από την Global Link.

- Στο δυναμικό του Sport24 103.3 εντάχθηκε ο Τάσος Νικολογιάννης, λίγες μέρες μετά την απόλυσή του από τον Σπορ FM 94.6 επειδή (όπως ανέφερε ο ίδιος) αμφισβήτησε on air τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη του σταθμού και του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζου.

- Αποχώρησε από το πρωινό του Easy 97.2 και τον ραδιοσταθμό γενικότερα, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης. Την θέση του, στο πλευρό της Κατερίνας Ζαρίφη, πήρε ο Χάρης Χρονόπουλος ως «εσωτερική μεταγραφή» από τον Ρυθμό 94.9.

- Επέστρεψε για δεύτερη «θητεία» στον Λάμψη 92.3 ο Μάκης Πουνέντης, αναλαμβάνοντας το πρωινό 7 με 10. Μαζί του η Καίτη Φαρμάκη, που μετακινήθηκε από την απογευματινή ζώνη του σταθμού.

- «Κατέβασε ρολά» πριν την αλλαγή του χρόνου ο Fair Play 96.1 της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Πετρουλάκης, διευθυντής και μέτοχος του αθλητικού σταθμού, δήλωσε στα social media πως «δεν σβήνει ο Fair Play FM, απλά αλλάζει συχνότητα». Στους 96.1 βγήκε, λίγες μέρες αργότερα, ο Fresh Salad 96.1 μόνο με ελληνική ποπ μουσική.

- Στην διαγραφή των τραγουδιών του R. Kelly από το playlist τους προχώρησαν πολλά ραδιόφωνα των Η.Π.Α., λόγω των καταγγελιών που βάρυναν (και βαρύνουν) τον τραγουδιστή για σεξουαλική παρενόχληση σε ενήλικες και ανήλικες γυναίκες.

- Παραιτήθηκε από τα Παραπολιτικά 90.1 ο Γιώργος Παπαχρήστος, όπου έκανε εκπομπές στη μεσημεριανή ζώνη με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, λόγω καθυστερήσεων στη μισθοδοσία από την πλευρά του σταθμού.

- Αποχώρησε από τον Real 97.8 ο Μάνος Τσιλιμίδης, τερματίζοντας την πολυετή συνεργασία του με τον σταθμό με δική του απόφαση, που δημοσίευσε ο ίδιος στα social media.

- Ο Παναγιώτης Τσούτσιας ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΕΡΑ, ως «εσωτερική μεταγραφή» από την γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ.

- Την απόλυση ενός τεχνικού, την κατάργηση της θέσης του τεχνικού διευθυντή, την μη εφαρμογή της ΣΣΕ και «κλίμα τρομοκρατίας» στον News 24/7 88.6, κατήγγειλε μέσω ανακοίνωσής της η ΕΤΕΡ.

- Θύμα χάκερ, ονόματι «Καπετάν Άγρας», έπεσε το ενημερωτικό portal του 105.5 Στο Κόκκινο, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα. Στην αρχική σελίδα του stokokkino.gr εμφανίστηκε μια ελληνική σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, η οποία συνοδευόταν από το σύνθημα «Πάντοτε Ελληνική Μακεδονία» και ένα επιθετικό κείμενο εναντίον του σταθμού και των εργαζομένων του. Τα αρχεία του site κρυπτογραφήθηκαν, κάνοντας δύσκολη την ανάκτησή του.

- Με καθημερινή πρωινή εκπομπή (8 με 9) στον Επικοινωνία 94 ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Παύλος Ανδριάς.

- Την απόφαση να ξαναμπούν στις μετρήσεις τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, με εξαίρεση το Τρίτο Πρόγραμμα, πήρε το ΔΣ του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μετά από εισήγηση του μέλους του που είναι αρμόδιο για θέματα Ραδιοφωνίας και Μουσικών Συνόλων, Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Εμπορικού Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης.

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Θέμος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων ένας εκ των ιδιοκτητών του Θέμα 104.6. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

- Στη νυχτερινή ζώνη του Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 ο Πέτρος Πετράκος, ως «μεταγραφή» από τον Fair Play 96.1, με τον σταθμό να επαναφέρει τις ζωντανές εκπομπές στις μεταμεσονύχτιες ώρες.

- Στον αέρα βγήκε για πρώτη φορά ο Pressing 90.1, ένας αυτοδιαχειριζόμενος αθλητικός ραδιοσταθμός με έδρα τη Λάρισα που ιδρύθηκε και έχει ως μετόχους τους παραγωγούς του.

- Πρόστιμο ύψους 87.953,30 ευρώ στην MRB και την Focus-Bari από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, λόγω παραβίασης από πλευράς τους διάταξης που αφορούσε την συμμετοχή τους σε διαγωνισμό για τη διενέργεια μετρήσεων ακροαματικότητας στην Αττική, το 2015.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

- Δύο πρώην εργαζόμενοι του Mega, η Σοφία Δήμτσα και ο Θάνος Πασχάλης, εντάχθηκαν στο δυναμικό του Αθήνα 9.84 για να ενισχύσουν το οικονομικό του ρεπορτάζ.

- Στον Λάμψη 92.3 η Αθανασία Αντωνοπούλου, ως «μεταγραφή» από τον Σοκ FM 104.8 της Χαλκίδας, με εκπομπή στο απογευματινό 7 με 9 στη θέση της Καίτης Φαρμάκη.

- Τον τίτλο «Έθνος Radio» κατοχύρωσε η «Dimera Media Investments Limited» του Ιβάν Σαββίδη, με τον επιχειρηματία να εκδηλώνει τις προθέσεις του για είσοδο και στη ραδιοφωνική αγορά.

- Με εβδομαδιαία εκπομπή στην ΕΡΑ Σπορ ο Κώστας Αρβανίτης, έναν χρόνο μετά τη λήξη της συνεργασίας του με την 24 Media.

- Νέες απολύσεις και ανακατατάξεις στο πρόγραμμα του News 24/7 88.6, με αλλαγές σε υφιστάμενες εκπομπές και κατάργηση άλλων, κυρίως το Σαββατοκύριακο.

- Σε παρόμοιο μήκος κύματος και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ. Με ανανεωμένο πρόγραμμα το Πρώτο και η ΕΡΑ Σπορ, με έμφαση στη νυχτερινή ζώνη και τις Παρασκευές αντίστοιχα.

- Την είσοδό του στις νέες μετρήσεις ακροαματικότητας της MRB ανακοίνωσε ο Athens Voice 102.5, μετά την ΕΡΑ και τον Love 97.5. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε αργότερα και ο (θρησκευτικός) Χριστιανισμός 104.3.

- Εκτός Sport24 103.3 για δεύτερη φορά ο Γιάννης Καραλής, ο οποίος έκανε καθημερινές εκπομπές στον αθλητικό ραδοσταθμό.

- Την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πήρε το «deal» μεταξύ της Motor Oil και του Δημήτρη Κοντομηνά για τον όμιλο Alpha, που περιλάμβανε (και) τους Alpha 98.9 και Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης.

- Σε απολογία για «μη ευπρεπή εκφορά λόγου» σε εκπομπή της από το 2017, κλήθηκε η Πειραϊκή Εκκλησία 91.2.

- Απέρριψε το αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση της Alter Ego για να πτωχεύσει την εταιρεία «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM Α.Ε.», που λειτουργούσε τον Βήμα 99.5. «Μαρινάκη, πάψε να κρύβεσαι και πλήρωσε μας», το σχόλιο της ΕΤΕΡ για την απόφαση...

- Πρόθεση να «χτυπήσει» τον VFM 88.3 στον τελευταίο του πλειστηριασμό είχε εκδηλώσει ο Χάρης Πολίτης, κατοχυρώνοντας όμως μόνο το λογότυπο και το όνομα του ραδιοσταθμού, μετά την ανάκληση της άδειάς του από το ΕΣΡ.

- Ευρείας κλίμακας περικοπές ανακοίνωσε ο βρετανικός όμιλος Global, που έχει στην κατοχή του τους Capital FM, Heart FM, Smooth Radio, Classic FM, LBC, Radio X kai Gold. Η ενέργεια αυτή αφορούσε το πρόγραμμα των τοπικών ραδιοσταθμών του στην Βρετανική επαρχία.

ΜΑΡΤΙΟΣ

- Εκ νέου αρνητική απάντηση του ΕΣΡ στο Nostos 100.6, αναφορικά με την Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας του.

- Αντιδράσεις από ακροατές και ανθρώπους του ραδιοφώνου προκάλεσε η κίνηση του Easy 97.2 να αφαιρέσει από την playlist του όλα τα τραγούδια του Michael Jackson, με αφορμή ντοκιμαντέρ που δημοσιοποίησε εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Λίγες μέρες νωρίτερα, ανάλογη κίνηση αλλά για διαφορετικούς λόγους, είχε κάνει το BBC Radio 2.

- Εκτός Sport24 103.3 ο Αλέξης Βιρβίλης και ο Σταύρος Καζαντζόγλου, οι οποίοι κάλυπταν το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ αντίστοιχα, στο πλαίσιο των περικοπών εντός της 24 Media.

- Με νέο πρόγραμμα ο Flash 99.4 της Θεσσαλονίκης, μετά τον τερματισμό της συνεργασίας του με τα Παραπολιτικά 90.1.

- Στην κατοχύρωση του ονόματος «Capital FM» και του λογοτύπου του, που ανήκουν στην βρετανική Global, προχώρησε ο όμιλος Πολίτη.

- Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν σε επιστολή τους βρετανοί (και μη) καλλιτέχνες όπως ο Brian Eno, o Peter Gabriel, o Jarvis Cocker, o Ed O' Brien, η Roisin Murphy και άλλοι, για τις περικοπές της διοίκησης του BBC στο Radio 3, η οποία «έκοψε» δύο τζαζ εκπομπές και μείωσε την διάρκεια άλλων δύο.

- Κι επίσημα μέτοχος στον Alpha 98.9 και τον Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης και κάτοχος του management τους έγινε η Motor Oil, όπως ανέφερε ανακοίνωση της δεύτερης. Ταυτόχρονα εκτός του ΔΣ των εταιριών του ομίλου τέθηκε ο Δήμος Βερύκιος.

- Πρόστιμο 3 χιλιάδων ευρώ επέβαλλε το ΕΣΡ στην Πειραϊκή Εκκλησία 91.2 λογω «απρεπών εκφράσεων» από έναν άμισθο πρώην παραγωγό-συνεργάτη του σταθμού.

- Στο δυναμικό των Παραπολιτικών 90.1 εντάχθηκαν η Ειρήνη Κολιδά και η Σπυριδούλα Τριάντου, με μια «gossip» εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο.

- Εκ νέου εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον όμιλο ΑΝΤ1 για τον Party 104, με τον ραδιοσταθμό να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.

- Σε απολογία κλήθηκε από το ΕΣΡ ο News 24/7 88.6 για «μεταβολή από μη ενημερωτικό σε ενημερωτικό και μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος».

- «Αλλαγή φρουράς» στη βραδινή ζώνη του ΣΚΑΪ 100.3, με τον Δημήτρη Δαμιανό να σταματά τις εκπομπές του και τη θέση του να αναλαμβάνει ο Βασίλης Κουφόπουλος, που επέστρεψε στον ραδιοσταθμό.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Λυριτζής που, το τελευταίο διάστημα, έκανε καθημερινές εκπομπές στην πρωινή ζώνη του Real 97.8 μαζί με τον Δημήτρη Καμπουράκη.

- Στο Τρίτο Πρόγραμμα «μετακόμισε» η εκπομπή «Παρτιτούρες» της Λίλλυς Καρατζαφέρη, έπειτα από μια μακράς διάρκειας συνεργασία που είχε με τον Αθήνα 9.84.

- Νέες αλλαγές στο πρόγραμμα και τη διοικητική πυραμίδα του News 24/7 88.6. Χρέη προέδρου στο ΔΣ του ανέλαβε ο (ιδιοκτήτης) Δημήτρης Μάρης, με προσθήκη εκπομπών στις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

- Καταγγελία της ΕΤΕΡ, μέσω ανακοίνωσής της, για «νεόκοπο εργοδότη-τηλεπερσόνα» που «βάζει μπράβους να απειλούν εργαζόμενους» και «απολύει για ασήμαντες αφορμές και λέει ψέματα στις εργατικές διαφορές».

- Συνεργασία με τον North 98 της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν τα Παραπολιτικά 90.1, με εκπομπές του δεύτερου να αναμεταδίδονται από τον πρώτο, συν κάποιες τοπικές εκπομπές από την συμπρωτεύουσα.

- Μετά τον News 24/7 88.6, σε απολογία κλήθηκαν και το Θέμα 104.6 για την μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος σε μη ενημερωτική συχνότητα. Επιπλέον κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις άλλα 8 ραδιόφωνα της περιφέρειας για «μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος από αναμεταδιδόμενο μη ενημερωτικό σταθμό, στο πλαίσιο αιτημάτων δικτύωσης».

- Με νέο λογότυπο και αναβαθμισμένο σήμα, επαναλανσαρίστηκε ο 105.5 Στο Κόκκινο.

- Το «Netflix Is A Joke Radio», την πρώτη αποκλειστικά ακουστική υπηρεσία του, έθεσε σε λειτουργία μέσω δορυφόρου και διαδικτύου το Netflix, παίζοντας όλη τη μέρα αποσπάσματα από κωμωδίες που προβάλλει η συνδρομητική πλατφόρμα.

- Την εταιρική συγχώνευση του Μελωδία 99.2 με την Frontstage αποφάσισε η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, λίγους μόνο μήνες μετά την απόκτηση του ραδιοσταθμού.

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Σγόντζος, ο οποίος έχοντας μακρά θητεία σε ραδιοσταθμούς και κανάλια, το τελευταίο διάστημα έκανε καθημερινές εκπομπές στον Atlantis 105.2.

- Σε πλειστηριασμό βγήκαν για τρίτη φορά όλα τα μηχανήματα του Βήμα 99.5, σε στούντιο και βουνά, που κατέσχεσαν οι εργαζόμενοί του λόγω χρεών.

- Σκοτώθηκε από σαϊτα ο ιδιοκτήτης του Παλμού 90.5 της Καλαμάτας και εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης, κατά τη διάρκεια της κάλυψης του «σαϊτοπόλεμου».