Shots

«Απαντάτε με αλαζονεία ως κράτος σε μια οικογένεια που θρηνεί, αντέξτε την γενναία αντίδρασή τους»

25 Ιανουαρίου 2020

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των δημιουργών και της Υπουργού Πολιτισμού, για τα πνευματικά δικαιώματα.

Χθες (ΕΔΩ) η οικογένεια του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου έστειλε επιστολή στη Λίνα Μενδώνη, στην οποία αφενός αρνήθηκαν την δημοσία δαπάνη για την κηδεία του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, κι αφετέρου έκαναν έκκληση για αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, του φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που συνέστησαν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Λίγες ώρες αργότερα η Υπουργός Πολιτισμού απάντησε στην επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων δήλωσε πως «λυπάται» για την άρνηση της προσφοράς του ΥΠΠΟ, και πως είναι υπέρ της αδειοδότησης του νέου φορέα αλλά «με την τήρηση των διαδικασιών του θεσμικού πλαισίου», ενώ ζήτησε από τους δημιουργούς-ιδιοκτήτες «business plan», προκειμένου «να μην βρεθούν ξανά μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις».

Προς: Την κ. Μαρία Παπαγιάννη, τις κ.κ. Σεσίλ, Κωνσταντίνα και Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, τον κ. Στέργιο Μικρούτσικο

Η πρωτοβουλία τον Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία τον Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό. Σε έναν σημαντικό άνθρωπο. Σε μια προσωπικότητα που πρόσφερε πάρα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνον με το μοναδικό μουσικό τον έργο, αλλά και με τη θητεία τον ως Υπουργός Πολιτισμού.

Ολη η Ελλάδα, κι εγώ ως πολίτης, μοιράστηκα μαζί σας την απώλεια τον Θάνου και το πένθος της οικογένειάς σας. Γνωρίζετε ότι είχα μια ειλικρινή σχέση μαζί του. Μια σχέση εκτίμησης για το έργο του και τις επιλογές του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια σχέση θαυμασμού για το μουσικό και καλλιτεχνικό του έργο.

Επέλεξα να απαντήσω στην επιστολή, που μου απευθύνατε, για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μεγίστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλλίτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί. Η θέση μου ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης.

Μέσα στο πλήθος των απόψεων, έγκυρων ή μη, οι οποίες εκφράζονται τις μέρες αυτές, και τις εντυπώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις επιχειρείται να δημιουργηθούν για πολιτικούς ή άλλούς λόγους και από συγκεκριμένες πλευρές, μεταφέρονται επιλεκτικά πληροφορίες μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης. Σας βεβαιώ ότι ούτε στιγμή δεν παρέκλινα της αρχικής άποψής μου. Ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών. Ο στόχος μας είναι η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ με την τήρηση όμως των διαδικασιών, που υπαγορεύονται από το ισχύον Θεσμικό πλαίσιο.

Προφανώς ενημερωθήκατε για την γνωστοποίηση -και όχι αδειοδότηση- μιας ιδιωτικής Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης. Η σύσταση των ΑΟΔ δεν εξαρτάται από την διακριτική ευχέρεια τον όποιου υπουργού ή της διοίκησης. Οι ΑΟΔ γνωστοποιούνται με βάση αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την σύστασή τους το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, το ενωσιακό δίκαιο και η Οδηγία για την συλλογική διαχείριση. Δεν τίθεται επομένως θέμα επιλογής ή προτίμησης.

Βούλησή μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας, αυτής που μοιράζονται με όλους εμάς. Γι' αυτό, πρέπει τα δικαιώματά τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, που Θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος, βιώσιμος και ισχυρός, ώστε να εξασφαλίζει στούς δημιουργούς την ασφάλεια και τον σεβασμό, που απαιτεί το έργο τους. Για να μην βρεθούν ξανά μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις, που απαξιώνουν το έργο τους και τους ίδιους, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΕΔΕΜ να συντάξει μια έκθεση βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλίζονται όλα τα παραπάνω. Προς επίρρωση των λεγομένων μου σας αναφέρω κάτι, το οποίο γνωρίζουν από τον περασμένο Οκτώβριο, οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΜ. Το κόστος της μελέτης, που το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τους δημιουργούς να εκπονήσούν, θα καλυφθεί από το Υπουργείο δια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία. Στούς ανθρώπους «που ένωσαν με τα τραγούδια τούς αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό» μόνον σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Λίνα Μενδώνη,
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στην Λίνα Μενδώνη απάντησε με κείμενό του social media ο Σταμάτης Κραουνάκης. Ο γνωστός καλλιτέχνης στράφηκε εναντίον της ΥΠΠΟ, λέγοντας πως καθυστερεί σκόπιμα την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, με τους συμβούλους της να λένε χαρακτηριστικά «ΑΕΠΙ θα λέτε και θα κλαίτε», και πως φέρθηκε αλαζονικά στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου με την απαντητική επιστολή της.

Αξιότιμη κυρία Μενδώνη.

Σας ξενύχτησε η ανακοίνωση της οικογένειας Θάνου Μικρούτσικου, για να απαντήσετε έστω για πρώτη φορά στην ώρα σας. Γιατί από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα σε όλες μας τις κρούσεις αδιαφορείτε ηχηρά. Αντίθετα οι νομικοί σας σύμβουλοι λέγανε κατ' ιδίαν στους διαδρόμους του ΥΠΠΟ «ΑΕΠΙ θα λέτε και θα κλαίτε». Επίσης περιέργως διαβάζουμε για πρώτη φορά ότι θα πληρώσετε και το μπίζνες πλαν. Αυτό επίσης περιέργως δεν το θυμάται κανείς από τους συναδέλφους που σας συνάντησε.

Δώστε την άδεια τώρα και δεσμευόμαστε στον τακτό χρόνο να σας παραδώσουμε το περιβόητο μπίζνες πλαν, που εσείς το βάλατε μπροστά χωρίς να είναι υποχρεωτικό, και που εφηύραν επιδεικτικά οι νομικοί συνεργάτες σας για να μας καθυστερήσουν, κι άλλο, μέχρι να γεμίσουμε ΑΟΔ. Γιατί έρχονται κι άλλες και προφανώς δεν το ξέρετε...

Όμως αγαπητή κυρία, όπως τονίστηκε και στη συνέντευξη τύπου μας, το σοβαρότερο μπίζνες πλαν είναι τα ίδια τα ατράνταχτα ρεπερτόρια μας, που μάλλον απ' ότι δείχνει, επιθυμείτε εσείς και οι συνεργάτες σας, να παραδώσουμε υποχρεωμένοι από την ανέχεια σε οποιαδήποτε ΑΟΔ θέλει να μας τα αγοράσει. Να σπάσουμε έτσι και την ενότητά μας και να χαίρεται ο Λύκος στην Ανεμοζάλη.

Κάντε, λοιπόν, αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε Υπουργός οποιασδήποτε πολιτισμένης χώρας. Δώστε την άδεια τώρα, και θα σκεφτούμε εμείς με ποιους θα συνεργαστούμε και με ποιους μας συμφέρει.

Κυρίως όμως, ειλικρινά, σταματήστε να επαναλαμβάνετε ότι γίνεται παραπληροφόρηση για πολιτικούς η άλλους λόγους. Αν όλοι οι δημιουργοί είμασταν ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θα είσασταν τώρα εκεί. Μην χρονοτριβείτε ξενυχτώντας για τύπου καλοπροαίρετες απαντήσεις. Εγώ προσωπικά δεν σας πολυπιστεύω. Έχουν διαφανεί εδώ και καιρό οι προθέσεις καθυστέρησης εις βάρος μας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Φερθείτε επιτέλους κυρία και Υπουργός. Την καλημέρα μου.

Σταμάτης Κραουνάκης.
25/1/2020

ΥΓ. Απαντάτε με αλαζονεία ως Κράτος σε μια οικογένεια που θρηνεί. Αντέξτε την γενναία αντίδρασή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του «Άσμα 450+»:

ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Στην μεταμεσονύκτια απάντηση της ΥΠΠΟΑ κας Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου λέγονται πολύ μεγάλα ψεύδη και συντηρείται μια μακαρθική αντίληψη ότι οι δημιουργοί τάχα ξεσηκώνονται για πολιτικούς λόγους.

Α. Πρώτη φορά ακούμε ότι το ΥΠΠΟ θα πληρώσει το περίφημο business plan. Αν είναι έτσι γιατί ήδη ο ίδιος ο διαχειριστής που διόρισε η Υπουργός ενέκρινε ποσό προερχόμενο από τα χρήματά μας;

Β. Business plan κάνουμε και θα κάναμε σε κάθε περίπτωση αφού φτιάχνουμε έναν οργανισμό ανεξάρτητο από το Κράτος.Αυτό όμως δεν αφορά την Υπουργό.Η Υπουργός άδεια χρειάζεται να δώσει.Της το ζητήσαμε όλα τα ρεπερτόρια του ελληνικού τραγουδιού.Πιστεύει πως δεν είμαστε βιώσιμοι; Αλλά και να το πιστεύει, πώς ακριβώς την αφορά; Δεν θα ανήκουμε και δεν θέλουμε να ανήκουμε στο Κράτος.

Γ. Κανείς δεν την κατηγόρησε ότι δεν δεσμεύτηκε να μας δώσει την άδεια.Την κατηγορούμε γιατί το Μαϊο κλείνει η ΕΥΕΔ και ακόμα άδεια δεν έχουμε, ενώ το δεσμεύτηκε από τον Ιούλιο.Χίλιες φορές της στείλαμε τον οδικό χάρτη της μετάβασης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και δεν απάντησε ΠΟΤΕ γραπτώς, ώστε να συνεργαστούμε και να φύγουμε γρήγορα προς τον οργανισμό της.

Δ. Πριν ανακοινώσει τον ΑΟΔ του κου Μάρη δεν έπρεπε να μας ενημερώσει; Δεν ήξερε πόσο αυτός δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού και ανωμαλίας στο χώρο μας όσο δεν μας δίνει άδεια;

Είναι απόλυτη ντροπή όταν βλέπει όλα τα μεγάλα ονόματα μαζεμένα στο ΑΛΣΟΣ να λέει πως είμαστε πολιτικά κατευθυνόμενοι. Το ελληνικό τραγούδι είναι υπερκομματικό και το έχει αποδείξει με τις αντίστοιχες επιθέσεις σε Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν έκαναν γρήγορα το καθήκον τους απέναντι στη δραματική κατάσταση που είχε τότε περιέλθει η ΑΕΠΙ.

Ειδικά εμείς εδώ που έχουμε συναντήσει 7 υπουργούς (από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο το 2012 ως τώρα) δεν έχουμε συναντήαει χειρότερη συμπεριφορά από αυτήν της κας Μενδώνη.

Ξέρει πολύ καλά η Υπουργός πως το Μάϊο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μεταβεί η ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αν δεν έχουμε ακόμα την άδεια, η μετάβαση που είναι πολύ δυσκολότερο εγχείρημα πώς θα γίνει;

Να δώσει ΑΜΕΣΩΣ την άδεια. Το business plan θα της παραδοθεί -με δικά μας λεφτά, όπως μας έβαλε ήδη να υπογράψουμε- μόλις είναι έτοιμο.

Αλλιώς θα είναι η υπαίτιος της καταστροφής μας, του διχασμού μας και της νεκρανάστασης της ΑΕΠΙ. Και θα την εκθέσουμε διεθνώς, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.

Και μόνο η επιλογή της να απαντήσει με απλοϊκά ψέματα στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, καθαρά για μικροεπικοινωνιακούς λόγους, δείχνει το ήθος με το οποίο μας αντιμετωπίζει όλους μας.

Την άδειά μας ΑΜΕΣΩΣ. Ο Πρωθυπουργός ακούει; Ή είναι συνένοχος σε όλο αυτό το σχέδιο;

  

Στην ίδια κατηγορία