Στην πατρίδα είναι τουρίστας

Στην πατρίδα είναι τουρίστας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του ποστ πανκ, Andy Gill.

02 Φεβρουαρίου 2020

Πιο φτωχός είναι από το βράδυ του Σαββάτου ο χώρος του ποστ πανκ, καθώς ο Andy Gill, ο κιθαρίστας και συνθέτης των θρυλικών Gang of Four, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών, μετά από σύντομη ασθένεια του αναπνευστικού.

 

 

 

Ο Gill, μαζί με τους Jon King, Dave Allen και Hugo Burnhan, άλλαξε το 1979 οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το πανκ, καθώς στο κολοσσιαίο “Entertainmentστη γωνιώδη προσέγγιση του πανκ προσέθεσαν μια πανίσχυρη δόση soul και funk.

To αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος που, αν και απόλυτα πολιτικός (το όνομα του συγκροτήματος έκανε αναφορά ταυτόχρονα στη “χήρα του Μάο” και στους βασικούς εκπροσώπους της “σχολής της Φρανκφούρτης”), ταυτόχρονα σε καλούσε να χορέψεις.

Το “Entertainment” και το “Solid Gold” του 1981 έχουν επηρεάσει τόσα πολλά συγκροτήματα που είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφεί ο αριθμός τους (ενδεικτικά, ως βασική επιρροή έχουν αναφέρει το “Entertainment” από τους Red Hot Chili Peppers και τους Nirvana, ως τις Τρύπες).

Μετά την πρώτη διάλυση των Gang of Four, το 1983, ο Gill συνέχισε την καριέρα του ως παραγωγός, δουλεύοντας με μπάντες όπως οι Red Hot Chili Peppers, the Jesus Lizard, the Stranglers, the Futureheads, Michael Hutchence, Killing Joke, Polysics, Fight Like Apes και Therapy?.

Τα τελευταία χρόνια, ο Gill είχε επανασυνδέσει το συγκρότημα και, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει πέρσι το ενδιαφέρον “Happy Now”.