Η κυρία υπουργός του ξήλωσε τα γαλόνια και τον έστειλε στην παλιά του θέση

Η κυρία υπουργός του ξήλωσε τα γαλόνια και τον έστειλε στην παλιά του θέση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Θεσσαλονίκη πληρώνει τη νύφη (στον πολιτισμό)...

06 Φεβρουαρίου 2020

Update
Για την αποπομπή του Γιώργου Σκιαδαρέση ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής έκανε την ακόλουθη δήλωση;
«Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αποπέμφθηκε γιατί "τόλμησε" να εισηγηθεί θετικά για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και την επιστημονική του άποψη, "παρακούοντας" την πρωθυπουργική εξαγγελία και μη ενδίδοντας στις πιέσεις που κατ’ εξακολούθηση δεχόταν. Δυστυχώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η πόλη της Θεσσαλονίκης θα στερηθούν έναν έντιμο, άρτιο επιστημονικά, εργατικό αλλά και ανοιχτό σε σύγχρονες προσεγγίσεις προϊστάμενο. Αυτός είναι ο πολιτισμός της Νέας Δεξιάς, όπως τον εκφράζει επάξια η ηγετική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού: αυταρχισμός, φίμωση της διαφορετικής άποψης (ακόμα και της επιστημονικής), ρεβανσισμός, κλίμα τρομοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει όντως να αισθάνεται υπερήφανος για την υπουργό του πολιτισμού του».

__________________________________

Μετά την πρόσφατη «σάρωση» Αναστασάκη-Τσιμά-Στυλιανού από το ΚΘΒΕ κι άλλη δυσάρεστη είδηση από το Βορρά: ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παύτηκε απ τα καθήκοντά του γιατί είχε διαφορετική (επιστημονική) οπτική απ΄την υπουργό Πολιτισμού.

Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Όπως ίσως διαβάσατε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού παύτηκε από τα καθήκοντά του ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης και επιστρέφει στην παλιά του θέση, ως τμηματάρχης του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης. Ξέρετε γιατί; Διότι αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα «ο κ. Σκιαδαρέσης είχε πιεστεί να καταθέσει θετική γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου, ο ίδιος ωστόσο γνωμοδότησε υπέρ της παραμονής τους». Και γι αυτό η κυρία υπουργός του ξήλωσε τα γαλόνια και τον έστειλε στην παλιά του θέση.

Εδώ όμως δεν μιλάμε για ένα άτακτο παιδί που δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις. Μιλάμε για έναν επιστήμονα. Έναν αρχαιολόγο που αρχαιολόγος θα παραμείνει και όταν θα αλλάξει η υπουργός. Και που φαίνεται πως η συνείδησή του αντάμα με την επιστημονική τεκμηρίωση, του είπαν πως είναι καλύτερα να πάρει το ρίσκο της καθαίρεσής του (όπερ και εγένετο) παρά αυτό μιας γνωμοδότησης κόντρα στην επιστημονική του πεποίθηση. Που η τελευταία έλεγε προφανώς πώς δεν είναι ενδεδειγμένη επιστημονική μέθοδος η κατάτμηση ενός συμπαγούς συνόλου αρχαιοτήτων ενός μοναδικού μνημείου, που αποτελεί τμήμα της κοσμικής Βυζαντινής πόλης της Θεσσαλονίκης: Πρόκειται άλλωστε για τον άριστα διατηρημένο κεντρικό οδικό άξονα της βυζαντινής πόλης, ο οποίος ήταν στρωμένος με χωμάτινα και χαλικόστρωτα καταστρώματα και που, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα κατατμηθεί, θα αποσπαστεί προσωρινά και θα επανατοποθετηθεί σαν παιχνίδι με λέγκο, με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται αυτό.

Υπάρχουν βέβαια και αρχαιολόγοι που είναι υπέρ της λύσης της απόσπασης. Και ειδικά στο επιστημονικό πεδίο η άποψή τους είναι σεβαστή. Έτσι γίνεται, οι επιστήμονες μπορεί να διαφωνούν. Όχι όμως για την κυρία Μενδωνη που απαιτεί προφανώς επιστημονική ομοδοξία (πρωτότυπο για μία κυρία που έχει μάλιστα σπουδάσει αρχαιολογία!) και τιμωρεί κατά τα φαινόμενα τον αντιφρονούντα.

Σ ένα άλλο επίπεδο παρατήρησης ο κ. Σκιαδαρέσης είναι το τέταρτο προβεβλημένο πρόσωπο του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που καθαιρείται με συνοπτικές διαδικασίες γιατί δεν είναι αρεστός στην υπουργό. Έχουν προηγηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Μαρία Τσιμά και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Στυλιανού. Λέμε καμιά φορά πώς η Θεσσαλονίκη έχει πιο συντηρητικά αντανακλαστικά από την Αθήνα, γενικώς. Στον πολιτισμό πάντως η Θεσσαλονίκη πληρώνει για την ώρα ακριβά το τίμημα όχι της πιο προοδευτικής άποψης, αλλά απλά της διαφορετικής άποψης. Κρίμα!