Επίσημο: πήραν την άδεια που ζητούσαν οι Δημιουργοί

Επίσημο: πήραν την άδεια που ζητούσαν οι Δημιουργοί
Ακολουθήστε μας στο Google news

Άδεια στην ΕΔΕΜ και επίπληξη στους δημιουργούς από τη Λίνα Μενδώνη...

06 Φεβρουαρίου 2020

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ανακοίνωση της που έφτασε μόλις στα δημοσιογραφικά γραφεία να επέπληξε τους δημιουργούς ότι απέβλεπαν στην «πολιτική εκμετάλλευση του θέματος», το βασικό είναι όμως οτι το ΥΠΠΟ αδειοδοτεί την αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ», την αξιολόγησή της από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και την σχετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, χορηγεί την άδεια λειτουργίας στο νεοσύστατο οργανισμό».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με.. υψωμένο δάχτυλο: «Είναι προφανές ότι η αδειοδότηση θα είχε ολοκληρωθεί συντομότερα, εάν οι κατά νόμο υπεύθυνοι, αντί να αποβλέπουν στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, είχαν τηρήσει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, σχετικά με τη βιωσιμότητα του νέου φορέα».

Και καταλήγει με μία προειδοποίηση που ειλικρινά ευχόμαστε να μην κρύβει κάποιο σκόπελο, δεδομένου ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμμιά κουβέντα για τη διαδικασία μεταφοράς από την προσωρινή ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: «Είναι αυτονόητο ότι οι υποχρεώσεις των ΟΣΔ δεν εξαντλούνται στο στάδιο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση άδειας, αλλά αφορούν πρωτίστως στην ανάγκη διαφανούς διαχείρισης και πλήρους λογοδοσίας έναντι των δημιουργών, των οποίων τα δικαιώματα καλούνται να διαχειριστούν».

Το γεγονός ότι η υπουργός πολιτισμού θ αδειοδοτούσε τελικώς την ΕΔΕΜ, (σύμφωνα με κάποιες πηγές, κατόπιν πιέσεων από το Μαξίμου που φέρεται να είχε δυσαρεστηθεί από τον χειρισμό της στο θέμα), φημολογούνταν από χθες το απόγευμα. Όσο δύσκολη κι αν είναι η συνέχεια, το αποψινό βράδυ χαρίζει μία μεγάλη νίκη στους δημιουργούς και την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου μεγάλου αγώνα. Ένας άλλος όμως ανοίγει και θέλει την ίδια ενωτική πνοή.. Καλή συνέχεια!