Οι Νεοζηλανδοί αντιδρούν στο «λουκέτο» του δικού τους «Τρίτου Προγράμματος»

Οι Νεοζηλανδοί αντιδρούν στο «λουκέτο» του δικού τους «Τρίτου Προγράμματος»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι επικεφαλής του RNZ Concert σχεδιάζουν το κλείσιμό του, και την αντικατάστασή του από ένα νεανικό ραδιόφωνο.

11 Φεβρουαρίου 2020

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση του «Radio New Zealand», της δημόσιας ραδιοφωνίας της Νέας Ζηλανδίας, να βάλει «λουκέτο» στο μουσικό του ραδιόφωνο που παίζει κλασσική μουσική. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, το RNZ Concert θα διακόψει τη λειτουργία του από τα FM στις 29 Μαϊου, θα απολυθούν οι 17 εργαζόμενοί του και θα συνεχίζει μόνο ως playlist ραδιόφωνο μέσα από τα μεσαία και το διαδίκτυο. Την θέση του στα FM θα πάρει ένα νέο μουσικό ραδιόφωνο που θα απευθύνεται στα νεανικά κοινά.

Η κίνηση αυτή όμως βρήκε αντίθετους πολλούς Νεοζηλανδούς, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακροατές του RNZ Concert είναι άνω των 65 ετών. Περίπου 23.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτημα για να μην κλείσει ο ραδιοσταθμός, ενώ περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν γίνει μέλη στο γκρούπ «Save RNZ Concert» στο Facebook, συζητώντας διάφορους τρόπους αντίδρασης στην ενέργεια της δημόσιας ραδιοφωνίας της χώρας. Η Helen Clark, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, έγραψε σε tweet της ότι «αυτό (σ.σ. το κλείσιμο του RNZ Concert) ρίχνει το επίπεδο της πολιτιστικής ζωής της Νέας Ζηλανδίας».

Και η νυν πρωθυπουργός της χώρας, Jacinda Ardern, δήλωσε «εξοργισμένη» με την κίνηση του RNZ καθώς «ενήργησε χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια της κυβέρνησης». Την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να απελευθερώσει μια συχνότητα στα FM για το υπό σχεδιασμό νεανικό ραδιόφωνο, προκειμένου το RNZ Concert να παραμείνει σε λειτουργία, ως έχει.

Έναν παρόμοιο σχέδιο έχει υλοποιήσει εδώ και χρόνια και η RAI, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιταλίας, δημιουργώντας το Rai Radio 3 Classica που παίζει non stop κλασσική μουσική και όπερα στα FM (μόνο σε μεγάλες πόλεις), τα DAB και την ψηφιακή τηλεόραση. Ωστόσο διατηρήθηκε και το Rai Radio 3, ένα από τα βασικά ραδιόφωνα της RAI που παίζει (και εκείνο) κλασσική μουσική και πολιτιστικό πρόγραμμα, όπως το δικό μας Τρίτο Πρόγραμμα.