«Η εντολή στο control της ΕΡΤ1 ήταν κοφτή, «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη»» (update)

«Η εντολή στο control της ΕΡΤ1 ήταν κοφτή, «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη»» (update)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοινώσεις από την ΠΟΣΠΕΡΤ, την παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» της ΕΣΗΕΑ, τις Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας και τους δημοσιογράφους των περιφερειακών ΕΡΤ, για τις «άνωθεν παρεμβάσεις» στη ροή ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

27 Φεβρουαρίου 2020

update: Σύντομη ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ, με την οποία καταδικάζει τα «απαράδεκτα φαινόμενα λογοκρισίας» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση:

Όχι στη λογοκρισία της ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη Διοίκηση της ΕΡΤ για τα απαράδεκτα φαινόμενα λογοκρισίας ως προς τη μετάδοση ειδήσεων που αφορούσαν στην επιχείρηση της αστυνομίας και στις αντιδράσεις των κατοίκων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους στα νησιά του Β. Αιγαίου.
Στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων που δίνουν των αγώνα της ενημέρωσης και ενώνει τη φωνή της με τις Ενώσεις-μέλη της.


Ενδεικτικά, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΕΡΤ αναφέρει ότι έγιναν προσπάθειες από τη διοίκηση να «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Αιγαίου, «κατέβηκε» από το ert.gr ρεπορτάζ με τα γεγονότα στη Λέσβο, και πως ο Φώτης Καφαράκης έδωσε εντολή να μην βγει στο δελτίο της ΕΡΤ1 δημοσιογράφος της τοπικής ΕΡΤ η οποία είχε μαζί της τον δήμαρχο του νησιού και 4 χιλιάδες κατοίκους-διαδηλωτές.

ΜΑΥΡΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΛΑΚΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας εναντίον της διορισμένης από τον πρωθυπουργό εντολοδόχου του διοίκησης της ΕΡΤ.
Σήμερα (σ.σ. γράφτηκε χθες το βράδυ η ανακοίνωση) τα ξημερώματα η διοίκηση Ζούλα-Γαμπρίτσου, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή ειδήσεων Καφαράκη και άλλους «αρμόδιους», αφού απέτυχε να «συμμορφώσει προς τα υποδείξεις» αφ΄ ενός τη συνάδελφο δημοσιογράφο Σπυριδάκη, προϊσταμένη του σταθμού της ΕΡΤ Αιγαίου και αφετέρου τη συνάδελφό της δημοσιογράφο Τζινέλη, κατέβασαν το δυσάρεστο για την κυβέρνηση ρεπορτάζ στο οποίο περιγράφονταν τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο.
Αμέσως μετά φοβούμενοι και άλλες τέτοιες περιπτώσεις «ανυπακοής» στις ...εντολές, επέβαλλαν σε όλους τους συντάκτες της ΕΡΤ στην περιφέρεια μια ηλεκτρονικού τύπου λογοκρισία, μπλοκάροντάς τους τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ειδήσεις από την περιφέρεια στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ ελεύθερα και χωρίς διευθυντικό «φιλτράρισμα» και ...διορθώσεις. Η εντολή που δόθηκε στους προϊστάμενους των περιφερειακών σταθμών και στους συναδέλφους δημοσιογράφους ήταν ξεκάθαρη, «εάν έχετε οποιοδήποτε κείμενο προς δημοσίευση θα το στέλνετε στο email του προιστάμενου ενημέρωσης στην Αθήνα και αυτός θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες».
Στο άμεσο μέλλον, ο ρόλος των περιφερειακών σταθμών θα συρρικνωθεί περισσότερο απ΄όσο προβλέπεται στο σκαρίφημα του νέου «οργανογράμματος» και οι αποστολές στην περιφέρεια με δημοσιογράφους «αλεξιπτωτιστές» τύπου Μάριου Κωνσταντινίδη (από τη μεικτή παραγωγή της εκπομπής της Τρέμη) θα πληθύνουν.
Το επόμενο εξόφθαλμο δείγμα ακραίας λογοκρισίας που επέβαλλε η διοίκηση της ΕΡΤ, ήταν στο μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ1 στις 15.00. Η συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αιγαίου Τζινέλη ενώ ήταν έτοιμη να βγεί στον αέρα απ΄ευθείας από τη δυτική Λέσβο, έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο και 4.000 κατοίκους διαδηλωτές, απαντώντας στην off air παρέμβαση του παριστάμενου στο control του studio γεν. διευθυντή ειδήσεων Καφαράκη, ο οποίος δεν ήθελε στο πλάνο ούτε τους κατοίκους ούτε να ακουστεί ο Δήμαρχος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί. Ο κ. Καφαράκης δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο, η εντολή στο control ήταν κοφτή «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη».
Οι κάτοικοι της Λέσβου όπως μας πληροφόρησαν, είναι εξαγριωμένοι εναντίον της ΕΡΤ και για αυτή την πράξη λογοκρισίας που συνέβη μπροστά στα μάτια τους. Καθιστούμε υπεύθυνη τη διοίκηση και ηθική αυτουργό για ότι κακό συμβεί στους συναδέλφους μας, που κοπιάζουν για να είναι η ΕΡΤ κοντά στην επικαιρότητα μεταδίδοντας έγκυρα και έγκαιρα τις ειδήσεις, όπως απαιτεί η κοινωνία και η συνταγματική της αποστολή.
Είναι προφανές ότι για τον πρωθυπουργό που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΡΤ, για τον πρώην διευθυντή του γραφείου του και νυν διορισμένο πρόεδρό της κ. Ζούλα, και για τους «εκ των αρίστων» επιλεχθέντες διευθ. σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο και τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης ειδήσεων κ. Καφαράκη, η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι ψιλά γράμματα κι όχι θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς τα οποία η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πρόσχημα. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το άρθρο 14 του Συντάγματος,το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, δίνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα «εμείς είμαστε υπεράνω όλων».
Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, έχει υποχρέωση να καλέσει και να ζητήσει εξηγήσεις τώρα τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους ...εποπτεύοντες την ΕΡΤ, δείχνοντας έτσι σε όλους ότι δεν είναι απλά ένα άδειο πουκάμισο αλλά μια επιτροπή με οντότητα και κύρος.
Τις ίδιες ευθύνες έχει βέβαια και το ΕΣΡ του οποίου τις ενέργειες αναμένουμε με ενδιαφέρον.
Θα υπάρξει άραγε κάποια έγκληση στο πειθαρχικό ή έστω κάποια ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ, στην οποία θα καταγγέλλεται η λογοκρισία και η παραβίαση της ελευθερίας του τύπου εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ;;;

Γιατί εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»

Στο ίδιο καταγγελτικό ύφος και οι ανακοινώσεις της «Συσπείρωσης» της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων Συντακτών της περιφέρειας:

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την πρωτοφανή απόβαση δυνάμεων καταστολής σε Λέσβο και Χίο ήρθε να συμπληρώσει η επίσης πρωτοφανής επιχείρηση φίμωσης και λογοκρισίας των συναδέλφων δημοσιογράφων της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, που από το βράδυ της Δευτέρας μετέδιδαν ως όφειλαν τα όσα διαδραματίζονταν στα δύο νησιά.
Ελάχιστες ώρες έμεινε τη νύχτα της Δευτέρας στο σάιτ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης το ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη με τίτλο «Ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στα ΜΑΤ», αφού πρωί πρωί την Τρίτη, με άνωθεν παρέμβαση από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το ρεπορτάζ εξαφανίστηκε προκειμένου να υποβληθεί «προς έλεγχο» και στην θέση του αναρτήθηκε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Ακολούθως το πέπλο λογοκρισίας επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια. Άνωθεν «οδηγία» ορίζει ότι οι ειδήσεις πλέον από όλη την Ελληνική περιφέρεια και τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς θα πρέπει να ελέγχονται και να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή του Ραδιομεγάρου πριν αναρτηθούν στο ert.gr. Οι παρεμβάσεις ακόμη και σε live μεταδόσεις από Χίο και Μυτιλήνη είναι συνεχείς, αιρετοί παράγοντες των νησιών αποκλείονται λίγο πρίν «βγούν στον αέρα» με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που βρίσκονται επιτόπου να κινδυνεύουν από την επιθετική οργή κατοίκων των νησιών, ενώ έτοιμες εκμπομπές με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό τίθενται «στο ψυγείο» μέχρι νεωτέρας.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος καταγγέλλει ως απαράδεκτες και έξω από κάθε έννοια δεοντολογίας, τις επεμβάσεις λογοκρισίας και καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να αρθούν δίχως φόβο στο ύψος της αποστολής τους.

-------------------------

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ.

Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε». Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».
Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».

Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί, και έγκυροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.

Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;

Παραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον Δήμαρχο της περιοχής.

Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά .

Παράλληλα καλεί τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.

Οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.

Tα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών
της Περιφέρειας

ΕΣΗΕΜΘ ΕΣΗΕΠΗΝ

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε ΕΣΠΗΤ

Από την πλευρά τους οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ κάνουν και εκείνοι λόγο για «απροκάλυπτη λογοκρισία» από την διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και «εκκωφαντική σιωπή» από τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφερειακών Σταθμών και της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας.

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι

Πονάει χέρι κόβει κεφάλι!

Η λαϊκή ρήση βρήκε απόλυτη εφαρμογή στη διαχείριση του ανθρώπινου δημοσιογραφικού δυναμικού των 19 Περιφερειακών Σταθμών της χώρας και στον τρόπο με τον οποίο λογοκρίνεται από την διοίκηση της εταιρείας το περιεχόμενο των ειδήσεων, που αναρτάται στο ιστότοπο του κάθε σταθμού και εν τέλει στον κεντρικό ιστότοπο της ΕΡΤ.

Αφορμή για την απροκάλυπτη λογοκρισία αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Β. Αιγαίου (βραβευμένη πολλάκις για την ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με την χρήση βίας από την πλευρά των ΜΑΤ και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου. Το ρεπορτάζ «δεν άρεσε» στη διοίκηση και αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών, αλλά και Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας, μέχρι την στιγμή που συντάσσονταν το συγκεκριμένο κείμενο, «η σιωπή ΤΟΥΣ είναι εκκωφαντική» και γεννά αναμφίβολα πολλά ερωτηματικά για το ρόλο και την ανύπαρκτη υποστήριξη του δημοσιογραφικού έργου των δημοσιογράφων της περιφέρειας. Πρόκειται για μια προκλητική και βάρβαρη παραβίαση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η οποία τραυματίζει κατάφωρα την αξιοπιστία του Δημόσιου Φορέα Ενημέρωσης. Τέτοιου είδους πρακτικές θυμίζουν άλλες εποχές, σκοτεινές και καταδικαστέες.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ και τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών, συναδέλφους μας δημοσιογράφους, να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και του Β/θμιου Οργάνου μας της ΠΟΕΣΥ, να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση λογοκρισίας και να δώσουν τώρα τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους, που παράγουν το περιφερειακό ρεπορτάζ.

Έπονται Υπογραφές:

1. Φρόσω Παύλου
2. Σοφία Ζουζέλη
3. Αναστασία Σπυριδάκη
4. Μυρσίνη Τζινέλλη
5. Σοφία Θεοδωράκη
6. Ελπίδα Κουτσογιάννη
7. Αλεξάνδρα Χριστακάκη
8. Νίκος Τσιμπίδας
9. Βαγγέλης Ποτέας
10. Ελένη Μανώλη
11. Γιώργος Παπαζαχαρίου
12. Δώρα Μήτρα
13. Βαγγέλης Μητρούσιας
14. Πέγκη Μπρούσαλη
15. Βάσω Γκόρου
16. Μάνια Γκουσιάρη
17. Δήμητρα Αναργύρου
18. Μαρίνα Μοσχάτ
19. Μαρίνα Δεμερτζιάν
20. Γιάννης Δάρρας
21. Βασίλης Παππάς
22. Θοδωρής Πυλιώτης
23. Μίνα Μαυρογιάννη
24. Φανή Καλαθάκη
25. Ελένη Ραυτοπούλου
26. Μαρία Παγκράτη
27. Γιάννης Ανδριώτης
28. Κώστας Βασιλάκης
29. Νεκταρία Μανουσουδάκη
30. Παντελής Χουλάκης
31. Κωνσταντίνος Καρίκης
32. Γιώργος Τσούκαλος
33. Κωνσταντίνα Γιαννούτσου
34. Βασιλική Χαϊνά
35. Σωτήρης Αργύρης
36. Ρένα Βενιανάκη
37. Δέσποινα Αμαραντίδου
38. Κώστας Παπαθεοδώρου
39. Ρένα Πανταζόγλου
40. Θωμαής Αδάμου
41. Θάλεια Καμπουρίδου
42. Κατερίνα Πολύζου
43. Πίτσα Βερβέρογλου
44. Νίκος Μιχαλίτσης
45. Βασίλης Πρεμίδης
46. Χρυσούλα Σαμουρίδου
47. Μαίρη Κεσκιλίδου
48. Χρύσα Σαπαλίδου
49. Ανδρέας Μαραθιάς
50. Ιωάννης Γιάτσος
51. Σαμή Καραμπουγιούκογλου
52. Χριστίνα Μέγα
53. Στέλιος Νικητόπουλος
54. Θωμάς Σίδερης
55. Μαρίνα Μανδακάκη
56. Μαριέτα Γαβριλιώτη
57. Χριστίνα Σιγανίδου
58. Αντώνιος Μαυρίδης
59. Στέλλα Γκλιάνα
60. Βασιλική Μαχαίρα
61. Γεωργία Λοτσοπούλου
62. Μαρία Νικολάου
63. Μαρία Κουτσιμπίρη
64. Δέσποινα Μερσιάδου