Έφυγε από τη ζωή ο πιανίστας McCoy Tyner

Έφυγε από τη ζωή ο πιανίστας  McCoy Tyner
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια μεγάλη απώλεια για την τζαζ...

07 Μαρτίου 2020

Ένας από τους μεγάλους της τζαζ, ο πιανίστας McCoy Tyner, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. 

 

«Ο McCoy ήταν ένας εμπνευσμένος μουσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη, την οικογένειά του και την πνευματικότητα του», αναφέρει η δήλωση. «Η μουσική και κληρονομιά του McCoy Tyner θα συνεχίσει να εμπνέει τους οπαδούς και το μελλοντικό ταλέντο για τις επόμενες γενιές». 

 

Ο Tyner ήταν ο τελευταίος επιζών του θρυλικού κουαρτέτου του John Coltrane, που μεσουράνησε τη δεκαετία του 60. Αρχικά έγινε γνωστός το 1960, με τη συμμετοχή του στο Jazztet των Art Farmer και Benny Golson. 

 

Την ίδια χρονιά ο Tyner έγινε μέλος της θρυλικής μπαντας του John Coltrane, με την οποία μεγαλούργησε στα άλμπουμ “Africa/Brass” (1961), “Coltrane” (1962), “Ballads” (1963), “Live at Birdland” (1964), “Crescent” (1964), “A Love Supreme” (1965), “The John Coltrane Quartet Plays” (1965). 

 

Στα τέλη του '65 ο Tyner σταματά να συνεργάζεται με τον Coltrane και αρχίζει την τεράστια προσωπική του πορεία, καθώς ο δίσκος "The Real McCoy" στην Blue Note το 1967 μετατρέπεται σε χρόνο μηδέν σε κλασσικό δίσκο για την τζαζ.

Φυσικά, η πορεία του δεν τελειώνει με το "Real McCoy", αντιθέτως, ο Tyner θα συνεχίσει να παρουσιάζει μεγάλες δουλειές και ιστορικές συνεργασίες (όπως π.χ. με τον βιολιστή Stéphane Grappelli), ενώ η συναυλία του το 1998 στον Λυκαβηττό θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές της jazz στην Ελλάδα.