Δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφώσει τα δεδομένα της δουλειάς μας μία «επιδημία» τέτοιου τύπου

Δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφώσει τα δεδομένα της δουλειάς μας μία «επιδημία» τέτοιου τύπου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η μεγάλη έρευνα του Loaded.gr για τα live στην εποχή του κορωνοϊού

08 Μαρτίου 2020

Με καθημερινά ρεπορτάζ θα καταγράφουμε την κατάσταση στο ζήτημα των συναυλιών όπως αυτή (θα) διαμορφώνεται με τα νέα, ανησυχητικά, δεδομένα...

Διότι, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κορωνοϊός δεν αφήνει ανεπηρέαστες εκδηλώσεις, live και συναυλίες. Οι άνθρωποι του χώρου έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή και τα δεδομένα να αλλάζουν διαρκώς. Το πλήγμα λόγω των ακυρώσεων αλλά και της μειωμένης προσέλευσης του κόσμου είναι ήδη μεγάλο αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι εργάζονται πάνω σε μία παραγωγή.

Το loaded.gr από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες -παρακολουθώντας τις εξελίξεις- συνομιλεί με εκπροσώπους του χώρου.

Την αρχή κάνει η Έλλη Ρουμπέν, παραγωγός - διοργανωτής στην Πολιτιστική Εταιρεία Artway –Τεχνότροπον.

«Tις πρώτες ημέρες, η όλη ιστορία είχε αρχίσει πολύ ήρεμα και δεν φαινόταν αυτό που θα επακολουθήσει. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η μία αναβολή έρχεται μετά την άλλη. Από το είδος των ενημερώσεων που λαμβάνουμε, καταλαβαίνουμε πώς ό, τι έχει σχέση με δημόσιο τομέα, όπως φεστιβάλ δήμων και δημοτικών φορέων, παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (Θεσσαλονίκης), παραστάσεις στην ΕΛΣ, διοργανώσεις σε δημοτικά θέατρα κλπ, οδηγούνται προς ακύρωση για τις επόμενες ημέρες ή αναβάλλονται για μελλοντική περίοδο. Είναι πλήγμα, σίγουρα, για ένα μεγάλο κομμάτι συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων».

Μεγάλες παραγωγές αναβάλλονται ή ακυρώνονται

«Αναβάλλονται οι παραστάσεις της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής "Τέσσερις Εποχές" στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιούνταν από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου, καθώς απευθύνονταν σε παιδιά, αλλά και άλλες παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαμε στην εκτέλεση παραγωγής. Σε πολλές από αυτές είχαν ήδη δοθεί χρήματα, για έξοδα μεταφοράς, διαμονής, προβολής, η διαφήμιση ήταν στον αέρα, η προπώληση είχε ξεκινήσει και πολλές παραστάσεις ήταν ήδη γεμάτες. Ωστόσο, υπάρχουν εκδηλώσεις που θα γίνουν κανονικά και είναι σε ιδιωτικούς χώρους.

Από την άλλη μεριά, η Φιλαρμονική Λουτρακίου συζητάει πιθανή μεταφορά εκδηλώσεων για επόμενο μήνα, καθώς και πολλοί Δήμοι. Συναυλίες για τον Απρίλιο που πουλούσαν καθημερινά πολλά εισιτήρια, το τελευταίο δεκαήμερο η προπώληση έχει σταματήσει και βρίσκονται σε προβληματισμό οι διοργανωτές.

Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση πιθανόν να χειροτερέψει. Αναβάλλουμε σταδιακά, παρακολουθώντας τις νέες ανακοινώσεις, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν καθολικές αναβολές και ακυρώσεις events και παραστάσεων στην πορεία του χρόνου.

Για το καλοκαίρι συνεχίζουμε να προγραμματίζουμε όλοι κανονικά, καθώς πιστεύουμε ότι δεν θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η δύσκολη κατάσταση, αλλά το επόμενο δίμηνο θα έχει σίγουρα πτώση ο κλάδος των διοργανώσεων».

Επιπλέον, διαμορφώνεται και μία καινούργια πραγματικότητα

«Μας βρήκε κάπως απροετοίμαστους το γεγονός, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε άποψη για τα αποτελέσματα που θα φέρει αυτή η κατάσταση. Σίγουρα είναι πρωτοφανές, σε διάστημα λίγων ημερών, να έχουμε μπαράζ αναβολών και ακυρώσεων. Είναι ένα νέο δεδομένο. Έχουμε ζήσει την οικονομική κρίση, προβλήματα από σεισμούς, την πυρκαγιά στο Μάτι, μια "επιδημία" όμως τέτοιου τύπου δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφώσει τα δεδομένα της δουλειάς μας.

Οι επαγγελματίες του κλάδου μας, δημιουργοί, ερμηνευτές μουσικοί, τεχνικοί, άνθρωποι που ζουν από αυτή τη δουλειά και χωρίς να έχουν οικονομικό απόθεμα, σίγουρα θα δυσκολευτούν οικονομικά τον επόμενο καιρό, αλλά και πολιτιστικοί χώροι, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γενικά ο κόσμος της ψυχαγωγίας».

Θέμα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης

«Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: ανεξάρτητα από το οικονομικό και επαγγελματικό κομμάτι, από ένα σημείο και μετά είναι θέμα και κοινωνικής ευθύνης. Από τη στιγμή που βλέπεις ότι οι μεγάλες συναθροίσεις δημιουργούν θέματα υγείας και τα live μας δεν έχουν μόνο νέους ανθρώπους, αλλά και μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε επικίνδυνη ομάδα, νομίζω ότι και εμείς πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα.

Είναι και θέμα ατομικής ευθύνης όμως. Το βασικότερο είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή τη νέα, δύσκολη κατάσταση».