ΕΛΣ: 80 χρόνια, 500 τίτλοι, 3000 παραστάσεις

ΕΛΣ: 80 χρόνια, 500 τίτλοι, 3000 παραστάσεις
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μια πολυτελής συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 80 χρόνια λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

20 Μαρτίου 2020

Στις 5 Μαρτίου η Εθνική Λυρική Σκηνή συμπλήρωσε 80 χρόνια λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε μία δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά- Αγγλικά), 664 σελίδων σε επιμέλεια του Νίκου Α. Δοντά, υπεύθυνου του τομέα Δραματολογίας της ΕΛΣ.

Η επετειακή έκδοση εκτός από τις φωτογραφίες (περισσότερες από 1000 εκ των οποίων 300 σπάνιες ή και ανέκδοτες),καταγράφει την σπουδαία ιστορία του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου.

Η περιήγηση αρχίζει από το 1940 και την ημέρα που υψώθηκε για πρώτη φορά η αυλαία για τη Λυρική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, τον θίασο που δημιουργήθηκε από τον Κωστή Μπαστιά, διευθυντή του Βασιλικού και επίσης Διευθυντή Γραμμάτων και Τεχνών της κυβέρνησης Μεταξά και φτάνει μέχρι σήμερα και τη νέα εποχή όπου έχει εισέλθει η ΕΛΣ.

Το Θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας, εγκαινιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 8 Ιανουαρίου 1958 με την Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι. Το Θέατρο στέγασε την Εθνική Σκηνή επί σχεδόν έξι δεκαετίες, μέχρι το 2017.

Στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανήκουν οι δύο παραστάσεις με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Νόρμα το καλοκαίρι του 1960 και Μήδεια τον Αύγουστο του 1961.

Στις 15 Οκτωβρίου 2017, μετά από σειρά δοκιμαστικών παραστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαταστάθηκε οριστικά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο site της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση για το περιεχόμενο της έκδοσης.

Η έκδοση υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ και διατίθεται στα ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στο SNFCC Shop και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Photos: www.nationaopera.gr